Van Gölü`nden 5,5 Milyar Kilowatsaat Enerji

Fırat Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Öğretim Üyesi Dr. Muhammed Cihat Tuna, Van Gölü`nden alınacak suyun değerlendirildiğinde yaklaşık 700 megawatt güç ve 5,5 milyar kilowatsaat enerjiye dönüşerek bölgeye hizmet edeceğini söyledi.

 

Tuna, "Van Gölü kıyısında 1630 m kotunda bir su alma yapısı inşa ederek Van Gölü su seviyesini kademeli olarak düşürmek ve alınan bu suyun Bitlis çayına aktarılmasıyla da güvenilir bir elektrik enerjisi elde etmek mümkün olacaktır." tespitinde bulundu.

 

Gölden alınacak suyun değerlendirildiğinde ise yaklaşık 700 megawatt güç ve 5,5 milyar kilowatsaat enerjiye dönüşerek bölgeye hizmet edeceğini belirten Tuna, "Seviyenin düşürülmesiyle göl tabanı üzerindeki yük yaklaşık 75 milyar ton azaltılmış olacaktır. Seviyenin azalmasının ardından açığa çıkacak atıl alanlar, Güneş Enerjisi tarlaları kurularak değerlendirilmelidir. Van’ın Güneş radyasyon değerlerinin çok uygun olduğu EİE tarafından açıklanmıştır (GEPA). Ayrıca ortaya çıkacak bu atıl alanlar ile rekreasyon bölgeleri yapılarak ve yeni tarım alanları açılarak Van ekonomisi ve dolayısıyla ülkemizin istifadesine sunmak mümkün olacaktır. " dedi. (Posta)

www.gunesdergisi.com

16.11.2011

 

GEPA : Güneş Enerjisi Potansiyeli Atlası (EİE)

 

GEPA Van İli Güneş Kaynak Bilgileri
BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR