Türkiye BP’nin güneş listesinde

Tanıtım Ajansı Başkanı Aycı, BP Solar`ın Türkiye`yi kısa listesine aldığını söyledi. Ajansın hedefi otomotiv ve petrokimyada dışa bağımlılığı azaltacak işbirlikleri yapmak

 

Başbakanlık Yatırım Ajansı Başkanı İlker Aycı, dünyanın en büyük enerji devlerinden BP`nin güneş enerjisi kolu BP Solar`ın Türkiye`yi kısa listeye aldığını söyledi. Ağustos 2011`e ABD`deki 3 ayrı bölgede yapılan yatırımcı arama gezisinde onlarca yatırımcıya yapılan toplantılardan çıkan ilginç iki şirket var. İlki BP Solar. Güneş konusunda Türkiye ile kıyaslandığında `fakir` sayılabilecek Almanya`ya yatırım yapan şirket, Türkiye`de güneş enerji ile ilgili teşvik ve diğer mekanizmaların netleşmesini beklediğini söyledi Aycı. Tanıtım Ajansı Başkanı Aycı ile ajansın koordinatörü ve danışmanı Hasan Pehlivan`la önceki akşam yapılan basın yemeğinden sonra yaptığımız kısa sohbette BP Solar`ın, Türkiye`deki gelişmeleri yakından takip ettiğini öğrendik. ABD temaslarında Aycı ve Pehlivan`ı şaşırtan ikinci şirket ise Google. Aycı "Teknoloji şirketleriyle Silikon Vadisi`nde konuştuk. Neden teknoloji şirketiyle burada (New York) ayrıca görüşüyoruz" diye sorunca, danışmanlar "Google ile randevu teknoloji değil enerji konusunda" yanıtını vermiş. Aycı "Önce dalga geçiyorlar sandım. Ancak ekiple içeri girdik ve Google`ın yenilenebilir enerji ile çok ciddi ilgilendiğini öğrendik" dedi. Aycı`nın şaşkınlığı Google yetkilisinin şu sözleriyle artmış: "35 milyar dolar nakdimiz var ve yenilenebilir enerjide ciddiyiz." Aycı, 4-6 Şubat`ta Körfez`de enerji konusunda çeşitli görüşmeler yapacaklarını kaydetti.

 

İleri teknoloji şirketlerine öncelik

İlker Aycı, ajansın artık "Hangi sektörden olursa olsun her yabancı yatırımcıyı Türkiye`ye getirelim" anlayışını terk ettiğini söyledi. Aycı, özellikle ileri teknoloji ürünlerini üreten şirket ve sektörlere yöneldiklerini anlattı. Çalışması tamamlanan iki sektör otomotiv, otomotiv yan sanayi ile petrokimya. Sırada ise madenler var.

(TARIK YILMAZ)

www.sabah.com.tr / ekonomi

12 Ocak 2012

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR