Doğalgazla elektrik üretimine sınırlama geliyor

Türkiye, kara kışın ortasında doğalgaz kriziyle karşı karşıya kaldı. İran`la fiyat konusunda yaşanan anlaşmazlık devam ederken İran Petrol Bakanı, "indirim yok" açıklaması yaptı.

 

Rusya`dan gelen gazın azalması ise endişeleri daha da artırdı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, doğalgaz tedarikiyle ilgili olarak, "Son 42 yılın en soğuk yılını geçiriyoruz, olumsuz hava şartlarına rağmen doğalgaz tedarikinde herhangi bir sıkıntımız bulunmamaktadır." dedi.

 

Ancak Bakan, Batı Hattı`ndaki doğalgaz arzında sıkıntı yaşanan bu dönemde, Türkiye`nin ithal doğalgaz bağımlılığını azaltmaya yönelik yeni bir önlem açıkladı. Halen elektrik üretiminde doğalgaz payının yüzde 50`ler seviyesinde olduğuna işaret eden Yıldız, "Bundan sonra yapılacak yatırımlarda doğalgazdan elektrik üretimiyle ilgili sınırlamalar getireceğiz. Bu yıl içinde bunları peyderpey açıklayacağız ve etkileri görülecek. 2023`te doğalgazın üretimdeki payını yüzde 30`a düşürmek istiyoruz." açıklamasını yaptı.

 

Doğalgaz santralleriyle ilgili sınırlamaya bu yıl başlanılacağını ve uygulamanın mevcut santralleri etkilemeyeceğini ifade eden Bakan Yıldız, kömürle ilgili de önemli açıklamalarda bulundu.

 

Buna göre kömürü elektrik üretimi amaçlı kullananlara özel teşvik verilecek. Yıldız, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) ve Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) tarafından Abant`ta düzenlenen, "Elektrik Dağıtım ve Perakende Satış Hizmetleri 5. Sektör Toplantısı`` öncesinde gazetecilerin sorularını cevapladı.

 

Batı Hattı`ndaki gaz akışındaki kesilmeye ilişkin, "Geçen yıl 171 milyon metreküp olan günlük tüketim, son günlerde 186 milyona çıktı. Talepler kontrat miktarlarının üzerinde seyrediyor. Ankara`da yüzde 50`ler civarında bir talep patlaması olacağını ben Enerji Bakanı olarak tahmin etmemiştim." dedi. Bazı işletmelerde sıkıntıların olabileceğini göz önüne almak gerektiğini kaydeden Yıldız, mevcut durumla ilgili, "`En kahraman Rıdvan` rolleriyle gidilmez bu kış aylarında." tanımlamasında bulundu.

 

Kömürden elektrik üretimine teşvik vereceğiz

Yıldız, doğalgaz ve elektrikte herhangi kesintinin söz konusu olmadığını da vurguladı. Enerji Bakanlığı, doğalgazın elektrik üretimindeki payını 2023`e kadar yüzde 30`a düşürmeyi planlıyor. "Bu doğru bir hedef ama bu hedefe ulaşmakta zaman zaman zorlanacağımız anlar olacak." diyen Yıldız, rekabet edebilir işletme yapısının kolay olmayacağı kanaatinde. Sohbet sırasında kömüre özel teşvik verileceğini de açıklayan Bakan, kömürden elektrik üretecek yatırımcının, kömürü almak için ayrıca para ödemeyeceğini söyledi. BOLU / İSMAİL ALTUNSOY

www.zaman.com.tr

05 Şubat 2012

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR