Solar PV için yükselen pazar doğu ve güneydoğu Avrupa

NDP Solarbuzz tarafından açıklanan verilere göre, Avrupa Solar PV piyasası 2011 yılının son çeyreğinde yüzde 23 oranında büyüme kaydederek, sektörde iyimserlik yarattı.

 

Piyasanın büyümesindeki en önemli unsurlardan birisi solar PV modül fiyatlarındaki gerilemenin yavaşlaması oldu. 2012 yılının ilk çeyreğinde ise Avrupa PV piyasasının yılda yüzde 10 civarında büyüme kaydetmesi bekleniyor. Büyümenin en hızlı olması beklenen ülkeler Belçika, Fransa, İspanya, Yunanistan. Alman solar piyasası ise 2011 yılının dördüncü çeyreğinde yüzde 63 oranında büyüme kaydetti.

 

Bu arada Çinli PV modül üreticileri 2112 yılının ilk çeyreğinin sonlarına doğru modül üretiminde daralma yaşanacağını ifade ederken, modül fiyatlarını büyük ölçüde Almanya’nın talebinin belirleyeceği ifade ediliyor. Avrupa’nın iki anahtar pazarı olan Almanya ve İtalya’da pazar büyüklüğünün 2012’de toplamda yüzde 37 oranında küçülmesi bekleniyor.

 

Analize göre, en önemli büyüme ise Avusturya, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti ve Romanya gibi küçük pazarlarda olacak.

 

Yeni büyüme alanlarının ortaya çıkmasına yol açan iki önemli unsur şöyle:

 

· Devlet teşviklerinin fiyatların düşmesine yol açması sayesinde büyük piyasalar kurmak için kamu finansmanına duyulan ihtiyaç azaldı.

 

· Solar PV’nin daha rekabetçi olmasıyla, yatırımcıların kamu finansmanı bağımlılığı azaldı.

 

Bu gelişmelerin sonucunda da, doğu ve güneydoğu Avrupa başta olmak üzere, yeni solar PV piyasaları yükselmeye başladı. 2011 yılında Ukrayna’da iki adet 100 MW’lık solar PV santrali kuruldu. Sırbistan iki adet 150 MW’lık santral kurmayı planlıyor. Bunun yanı sıra ülkede 2013-15 yılları arasında 1 GW’lık bir proje gerçekleştirilecek.

www.geleceginenerjisi.com

07.02.2012

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR