AROA İkinci Hibrit Yoğunlaştırılmış Güneş Enerji Santralini İspanya’da Kurdu

İsrailli temiz enerji firması AROA yoğunlaştırılmış güneş enerjisi ve biyokütle yakıttan 7/24 enerji üreten “Solar Tulip” adlı kulelerden oluşan ikinci yenilenebilir enerji santralini faaliyete geçirdi.

 

Görünüşü ve teknik özellikleriyle mevcut tüm yoğunlaştırılmış güneş enerji kulelerinden farklı yapıya sahip kule hem modüler hem de hibrit. Bir kule ve 50 yansıtıcı aynadan oluşan güneş enerji santrali topografyaya ve enerji ihtiyacına göre ölçeklendirilebiliyor. Diğer kulelere göre daha az su kullanan, çöl iklimine daha uygun tasarlanan ve 100kilovatsaat enerji üretebilen Solar Tulip’ in kurulum maliyeti ise 550 bin dolar.

 

Gündüz gölgeli zamanlarda ve gece saatlerinde biyokütle yakıt kullanarak enerji üretimini aralıksız sürdüren hibrit solar kule geleneksel güneş tarlalarının en büyük dezavantajından kesinlikle etkilenmiyor.  İşi bir adım daha ileri götüren AROA santralin ürettiği atık ısıyı da değerlendirmenin yolunu bulmuş. Çapraz endüstriyel entegrasyon yaklaşımıyla bir sektörde atıl sayılan kaynağı başka sektörde faydaya çevirmeye başaran AORA atık ısıyı kullanarak tesis içinde her gün 3 metreküp kirli su arıtabiliyor.

www.limitsizenerji.com

12.02.2012

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR