`Atık İçin Yönetmelik Yürürlükte Ancak Uygulamada Başarı Sağlanamıyor`

Türkiye Teknik Elemanlar Vakfı (TÜTEV) Samsun Şube Başkanı Dursun Aksoy, atıklara yönelik her türlü yönetmeliğin yürürlükte olduğunu ancak uygulamada başarı sağlanamadığını söyledi.

 

TÜTEV Samsun Şubesi`nin düzenlediği `Atık Yönetimi ve Geri Dönüşüm` konulu söyleşide konuşan Samsun Şube Başkanı Dursun Aksoy, yerel yönetimlerin atık toplama ve geri dönüşümle ilgili daha fazla yatırım yapmaları gerektiğini söyledi. Aksoy, toplumun her kesiminin bu konu hakkında bilinçlendirilmesinin şart olduğunu dile getirdi.

 

Prof. Dr. Aydın Durmuş ise enerji kaynaklarının kullanımı üzerine görüşlerini ifade etti. Durmuş, ülkede birincil enerji kaynakları yanında ALTERNATİF yenilenebilir enerji kaynaklarının mutlaka bilinçli bir şekilde değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti. Özellikle atıkların toplanması, ayrıştırılması ve kalan kısımlarının enerjiye dönüştürülmesinin ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacağını dile getiren Prof. Durmuş, devletin de bu çalışmalara destek vermesini ve bu tür tesislerin kurulmasını teşvik etmesini istedi.

 

Söyleşiye, OMÜ Çevre Mühendisliği Bölümü`nden katılan Doç. Dr. Bahtiyar Öztürk, yaptığı sunumlarla `Atık Yönetimi ve Geri Dönüşüm` konularında katılımcıları bilgilendirdi. Öztürk, hem çevre kirliliğinin önlenmesi ve hem doğal kaynakların korunması amacıyla atıkların geri kazanılması çalışmalarının, kişilerin ve belediyelerin bir görevi olduğunu, tarım ve hayvancılığın yaygın olduğu Samsun ilinde birkaç küçük tesis harici hemen hemen hiç biyogaz tesisinin olmadığının altını çizdi.

 

Köylülerin, bu konuda bilinçlendirilmesi ve resmi kuruluşlarca kendilerine önderlik edilmesi gerektiğini dile getiren Doç. Dr. Bahtiyar Öztürk, belediyelerin kendi sınırları içindeki evlerden ve işletmelerden çıkan organik madde karakterli çöpleri çöp depolama alanına depolarken, biyogaz üretimini göz ardı etmemesini istedi. CİHAN

www.haberimport.com

02.04.2012

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR