Muğla Belediyesi, Mezbahanın Elektriğini Güneşten Sağlayacak

Muğla Belediyesi tarafından mezbaha tesislerinin elektrik ihtiyacını güneşten karşılamak için hazırlanan "Sonsuz Enerji Kaynağımız Güneş" projesine Güney Ege Kalkınma Ajansı`ndan (GEKA) hibe desteği geldi. 777 bin 255 lira olan projenin 575 bin liralık kısmını GEKA karşılayacak. Projenin yapımına başlandığını belirten Muğla Belediyesi Enerji Uzmanı Ayşegül Kıyak, mezbaha tesisindeki elektriğin yüzde 80`ini güneşten karşılayacaklarını söyledi.

 

Muğla Belediyesi güneş enerjisi uygulamalarında örnek olacak projeler hazırlıyor. Daha önce "Güneş Evi" projesi hazırlayan belediye, şimdi de mezbaha tesislerindeki elektrik ihtiyacını güneşten karşılamak için bir proje hazırladı. Belediye Enerji Uzmanı Ayşegül Kıyak tarafından hazırlanan "Sonsuz Enerji Kaynağımız Güneş" projesine Güney Ege Kalkınma Ajansı`ndan (GEKA) hibe desteği geldi. Toplam maliyeti 777 bin 255 lira olan projenin 575 bin liralık kısmını GEKA karşılayacak. İhalesi yapılan 105 kWp gücündeki proje ülke genelinde bugüne kadar zemine kurulan en büyük fotovoltaik güneş enerjili üretim sistemi olacak. Projeyi uygulayacak Anel Enerji Elektrik Anonim Şirketiyle sözleşme imzalanarak yer teslimi yapıldı. Projenin Temmuz ayına kadar tamamlanarak hayata geçeceği belirtildi.

 

Proje kapsamında güneşten yılda 158 MWs elektrik üreteceklerini belirten Enerji Uzmanı Ayşegül Kıyak, gündüz üretilen fazla elektriğin ise çift yönlü sayaç üzerinden şebekeye verileceğini kaydetti. Kıyak, "Muğla Belediyesi Mezbaha tesisinin enerjisini güneş enerjisinden elde edilmesini sağlayacak projede 4 Nisan 2012 tarihinde yüklenici olarak Anel Enerji Elektrik Üretim Sanayi ve Ticaret Şirketi ile sözleşme imzalandı. 12 Nisan 2012 tarihinde yapılan yer teslimi ile hayata geçirilme aşamasına gelindi. 2012 Temmuz ayına kadar tamamlanacak olan 105 kWp gücündeki proje, Türkiye`de bugüne kadar zemine kurulan en büyük fotovoltaik güneş enerjili elektrik üretim sistemi olacak" dedi.

 

Yıllık yaklaşık olarak 40 bin lira değerinde elektrik üreteceklerini belirten Kıyak, "Lisanssız elektrik üretimine ilişkin yönetmelik sayesinde gündüz üretilen fazla elektrik enerjisi çift yönlü sayaç üzerinden şebekeye verilecek. Gece elektrik ihtiyacı şebekeden karşılanacak. Böylece akü yatırımına gerek kalmadan, sistemin kendini amorti etme süresi önemli ölçüde kısalmış olacaktır. Fotovoltaik güneş panellerinin 25 yıl enerji üretme garantisi ve 40 yılın üzerinde ekonomik ömre sahip olmaları, bunun gibi şebekeye bağlı güneş enerjili elektrik üretim projelerini oldukça cazip hale getirmektedir. Bu proje Muğla kentini `Güneş`e Dost Kent` yapacak" dedi.

 

Enerji Uzmanı Kıyak, projeyle yılda 106 ton karbondioksit gazının atmosfere salınımının önleneceğini ve yılda 320 yetişkin ağacın kesilmekten kurtarılacağını söyledi. Muğla / DHA

www.haberler.com

25.04.2012

Muğla İli Güneş Kaynak Bilgileri GEPA
Muğla İli Rüzgar Kaynak Bilgileri REPA
BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR