İtalyan düşünce kuruluşu raporu: Emisyon ticareti sisteminin yerini karbon vergisi almalı

 

Eğer temel hedef, yeşil yatırımları hayata geçirmek ise karbon vergileri çok daha etkili bir araç…

 

“Eğer Avrupa Komisyonu, yeşil büyümeyi resmi bir politika olarak hayata geçirmeyi istiyorsa bu durumda Emisyon Ticareti Sistemi (ETS) yanlış bir enstrüman.” İtalya’nın önde gelen düşünce gruplarından Istituto Bruno Leoni (IBL) tarafından yayınlanan yeni bir raporun ortaya koyduğu en önemli sonuçlardan bir tanesi.

 

Raporun yazarları Stefano Clò ve Emanuele Vendramin, AB’nin yeşil büyüme ajandasının hayata geçirilmesinde karbon vergisinin emisyon ticareti sistemine göre çok daha uygun bir yöntem olacağını ifade ediyorlar. ETS, AB’nin iklim politikası araçları arasında önde geleni ancak efektif olmadığı için çokça eleştiriliyor.

 

2013 yılında üçüncü safhasına girecek olan AB Emisyon Ticareti Sistemi, küresel karbon piyasasının yüzde 80’inden fazlasını temsil etmesi nedeniyle dünyanın en büyük sera gazı emisyonu ticaret sistemi. Avrupa’da hayata geçtiğinden bu yana sistem, bir çok eleştiriye de maruz kaldı. Bazı çalışmalar ETS’nin emisyon azaltım teknolojilerine yatırım yapacak piyasa oyuncularına gerekli teşviklerin sağlanması konusunda başarısız olduğunu ortaya koydu. Bugün, ETS ile ilgili en önemli problemin düşük fiyatlı karbon izinleri olduğu ifade ediliyor. Bununla birlikte ETS ile ilgili gerekli düzenlemelerin nasıl gerçekleştirilebileceği yönünde Brüksel’de yoğun tartışmalar başladı.

 

Çalışmanın yazarlarından Stefano Clò, Roma Tor Vergata Üniversitesi’nde öğretim görevlisi ve İtalyan danışmanlık firması RIE’de (Energy and Industrial Research) görev yapıyor. Clò, ETS’nin başlangıç amacının bugünkünden çok farklı olduğunu ifade ediyor. “Bugün AB, karbon azaltımında dünya lideri olmak istiyor. Diğer ülkelerin de kendi örneğini takip etmesini bekliyor. Ancak bu, hayata geçmedi. AB, bu anlamda oldukça yalnız ve emisyonların azaltılmasına yönelik hedeflerinde başarıya ulaşamayacak. AB’nin önceliklerinde değişme yaşandı. AB her şeyin ötesinde, yeşil meslekler yaratabilmek ve yeşil ekonomiyi hayata geçirebilmek için düşük karbon teknolojilerini desteklemek istiyor. Ancak bu amaçlara ulaşmak için ETS doğru araç değil” diyen Clò‘ya göre yeşil büyümeyi hayata geçirebilmek için ihtiyaç duyulan; karbon emisyonlarına yüksek fiyat uygulaması. Clò “Eğer temel hedefiniz yeşil yatırımları hayata geçirmek ise karbon vergileri çok daha etkili bir araç” diyor.

www.geleceginenerjisi.com

24 Mayıs 2012

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR