Hakkari`de İlk Modern Sera

Hakkari Üniversitesinin DAKA Projesi kapsamında yaptığı Hakkari Modern Seracılıkla Tanışıyor Projesi Hakkari`de hayata geçirildi.

 

Güneş enerjisiyle kurulumu yapılan seradaki ürünlerin tabi internet ortamından takip edilebiliniyor.

 

Hakkari Üniversitesi bahçesinde 3 ay önce kurulan ve güneş enerjisi ile kurulan, internet ortamında takip edilen tam otomasyonlu seranın açılışı yapıldı. Hakkari Üniversite bahçesindeki 52 metrekare üzerinde kurulan seranın açılışına; Belediye Başkanı Fadıl Bedirhanoğlu, Hakkari Üniversitesi Rektörü Prof.Dr İbrahim Belenli, üniversitedeki öğretim görevlileri ve bazı kurum amirleri katıldı. Hakkari Üniversitesi`nde öğretim elemanı olarak çalışan Adem Yılmaz`ın Ankara Gazi Üniversitesine doktora tezi olarak da sunacağı serada, salatalık, biber, domates üretimi yapılıyor. Sera ile ilgili detaylı bilgiler veren Proje Koordinatörü Hasan Yıldızhan, projenin en önemli amacının Hakkari`nin olumsuz olan sert ve karasal iklimine rağmen uzun güneşleme süresini bir avantaja çevirmek olduğunu söyledi. Yıldızhan, şöyle dedi:

 

"Ayrıca şehir dışında alınan meyve ve sebzelerin kentte yetiştirilmesini mümkün kılmak ve ortaya çıkan iş alanı sayesinde genç nüfusun şehir dışına göç etme zorunluluğunu ortadan kaldırmaktır. Bu çalışma büyük çaplı sera yatırımları için de çok önemli bir yol haritası niteliğindedir. Seramız güneş enerjili kurumlu olup, hiç bir şey insan gücüyle yapılmayıp internet ortamında da takibi yapılabilmektedir."

 

Sera açılışından sonra Belediye Başkanı Bedirhanoğlu ve Rektör Belenli, açılış için hazırlanan yaş pastaları kesti. Belediye Başkanı Bedirhanoğlu, Hakkari Üniversitesinin ilk kez yaptığı modern seranın Hakkari`nin ekonomisine katkı sağlayacağını ve bunun bir örnek olduğunu söyledi.

Hakkari (DHA)

www.haberler.com

04.07.2012

Hakkari İli Güneş Kaynak Bilgileri GEPA
BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR