`Güneş`e Çin Seddi

Çinli şirketlerin son iki yılda güneş enerjisi yatırımına hız vermesi tüm dünyada yatırımcıları sıkıştırdı. En son Türkiye`de güneşe büyük hedeflerle giren Siemens işi bıraktı.

 

Çin, ‘güneş’i zapt etti. Dünyanın en büyük güneş enerjisi yatırımlarına sahip olan Almanya’nın dev şirketlerinden Siemens, Çin’in agresif büyümesine dayanamayarak güneş enerjisinden çıktığını açıkladı. 2013 yılına kadar 600 megavatlık güneş enerjisi yatırımı planlayan Türkiye ’de 400 milyon euroluk yatırım hedefleyen Siemens bu kararıyla Türkiye pazarını da Çinlilere terk etti.

 

Dünya enerji üretiminde yüzde 9’luk bir paya sahip olan güneş enerjisi yenilenebilir enerji kaynakları arasında büyümeye en yatkın olan. Çin ‘Altın Güneş’ adını verdiği program kapsamında 2015 yılına kadar 40 milyar dolarlık yatırım hedeflerken 500 bin Çinlinin de güneş enerjisi sektöründe istihdam edilmesini planlıyor. Tüm Avrupa’da ise hedeflenen güneş enerjisi yatırımı miktarı 16 milyar euro. Ülke şu an 4900 megavatlık güneş enerjisi kullanımıyla en fazla güneş enerjisinden yararlanan 6’ıncı ülke. Ve yeni yatırımlarla 2020 yılında 20-30 gigavata çıkarmak gibi çok iddialı bir hedefi bulunuyor. Dünya birincisi Almanya’nın ise 24 bin 700 megavatlık güneş enerjisi üretim kapasitesini 2030 yılına kadar 66 gigavata ulaştırmayı hedefliyor.

 

1 megavatlık güneş enerjisi santralı yatırım maliyeti 1.5-2 milyon dolar arasında değişiyor. Güneş enerjisi elde etmenin temel sistemi olan fotovoltaik sistemler için Türkiye’nin ithalatı 19 milyon dolar. Bu ithalatın 4 milyon doları ise Çin’den gerçekleştiriliyor. Avrupa Komisyonu da Çinli üreticilerin dünyada haksız rekabet yarattıkları gerekçesiyle Çinli üreticileri yakın takibe aldı.

www.radikal.com.tr

30 Ekim 2012

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR