Japonya enerji ihtiyacını güneşten sağlayabilir mi?

Japonya’da nükleer enerji üzerindeki tartışmalar bitmek bilmiyor. Fukuşima nükleer santralindeki kazanın ardından ülkedeki 50 reaktörden sadece ikisinin çalışmasına izin veriliyor. Ülkenin batı kıyısındaki Ohi nükleer santralindeki üç ve dört numaralı reaktörler, Başbakan Yoşihiko Noda’nın geçtiğimiz temmuzda aldığı kararla yeniden çalışmaya başladı. Bu kararda reaktörlerin yapılan testlerden sorunsuz olarak geçmesi büyük rol oynadı.

 

Fakat bazı jeolojistler Ohi santralinin bir fay hattının üzerinde bulunduğuna dikkat çekerek bu kararın çok tehlikeli olduğunu belirtti. Japon Nükleer Düzenleme Kurulu bu fay hattının aktif olup olmadığı hakkında bir araştırma başlattı.

 

Santral yakınlarında yaşayan endişeli halk ise duruma ALTERNATİF bir çözüm sundu. Güneş enerjisi panelleri kuran halk, gerekenden daha fazla elektrik üretti. Enerji fazlası elektrik şirketlerine satış fiyatından satılmaya başlandı. Bölge halkı nükleer enerjinin gerekli olmadığından emin:

 

“Nükleer bir facia yaşandı. Bu olaylar gerçekleşirken biz de güneş enerjisi yerleşkelerini kuruyorduk. Bu yolla ben, nükleer enerjiye bir daha gereksinim duymayacağımızı düşünüyorum.”

 

Enerji panelleri artık pirinç tarlalarına komşuluk ediyor. Çoğunluğu altmışını aşmış bölge halkı ise kendini güvende hissediyor.

 

“Ohi reaktörünün çalışmaya başlaması, Fukuşima’da tüm olan bitenin ardından işimizi kolaylaştırmadı. Bence eğer mümkün olsaydı nükleer enerjiye olan ihtiyacı düşürür, yerine yenilenebilir enerji kullanılmasını sağlardım.”

 

Tüm protestolara rağmen Ohi santralinin iki reaktörü tüm güvenlik testlerinden başarıyla geçtikleri için yeniden çalışmaya başladı. Hükümet deprem ve tsunamilere karşı güvenlik tedbirlerini daha artıracağı sözünü verdi.

http://tr.euronews.com

09 Kasım 2012

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR