‘Çin, ender elementte tekel’

Garanti Masters Özel Bankacılık Birim Müdürü Demet Apak Şermet, nadir elementlerin kritik önem taşıdığı temiz enerji sektörü, elektrikli otomobiller, rüzgar tribünleri gibi çevre dostu teknolojiler ve günlük hayatta sık kullanılan iPod, iPad, laptop ve cep telefonu gibi yüksek teknoloji ürünlerinin öneminin hızla arttığını söyledi.

 

Bu artışla beraber, mevcut nadir element kaynaklarının önümüzdeki dönemlerde gelecek talebi karşılamakta yetersiz kalma beklentisi yarattığını belirten Şermet, “Üretimin Çin’in tekelinde olması diğer ülkeleri rahatsız ediyor. Amerika, Kanada ve Moğolistan yeni maden ocakları bulmak veya eski maden ocaklarını aktifleştirmek için uğraşıyor ancak bundan verim almalarının yıllar sürebileceği belirtiliyor“ dedi.

 

Şermet, Garanti Bankası’nın fona olan yaklaşımını şöyle açıkladı:

“Garanti Masters Özel Bankacılık; yüksek talep beklentisi ve büyük oranda Çin’in kontrolünde bulunan sınırlı arzın yarattığı ortamın, sektördeki şirketlerin performansını olumlu etkileyeceğini göz önünde bulundurarak bu yeni fonu hazırladı. Böylece müşterilerimiz önümüzdeki dönemde büyüme beklentisi olumlu olan bu şirketlerden oluşan endeksin performansına yatırım yapma olanağı bulacaklar” dedi.

http://ekonomi.milliyet.com.tr

09.09.2011

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR