PV Tarihçesi

1839 Foto-galvanik etkinin keşfi (Alexandre Edmund Becquerel). 

1883 Se güneşpili Charles Fritts.

1954  Ilk  kristal silikon hücre yapıldı. (Daryl Chapin, Calvin Fuller, ve Gerald Pearson).   

1958 Silisyum piller uydularda kullanılmaya başlandı.

 

1982 1MW’lk ilk PV santrali kuruldu, Dünya PV üretim kapasitesi 9 MW.

1990 Almanya 1000 çatı üzerine güneş pili uygulama programını başlattı.   

1993 Japonya evlerde çatı üzerine güneş pili uygulama programını başlattı.

1999 Almanya 100000 çatı üzerine güneş pili uygulama programını başlattı. 

 

PV Solar Panel nasıl çalışır ?

Basitçe PV sistemleri de diğer elektrik üretim sistemlerine benzer olarak çalışır. Sadece kullandıkları ekipmanlar değişiktir. Sistemin operasyonel ve fonksiyonel ihtiyaçlarına bağlı olarak DC-AC inverter, akü, şarj kontrol ünitesi, yedek güç kaynağı ve sistem kontrolörü gibi ekipmanlara ihtiyaç duyulabilir.

 

PV dizisi tarafından üretilen DC gerilim bir adet şarj kontrolünden geçirildikten sonra akü grubuna yollanır burada depolanan enerji ışınımın az olduğu saatlerde sisteme gerekli enerjiyi sağlar. Akü grubundan çıkan DC gerilim bir adet inverter yardımıyla AC gerilime dönüştürülerek evlerimizde kullanabileceğimiz şekle dönüştürülür.

 

Solar Enerji potansiyeli

Ülkemiz, coğrafi konumu nedeniyle sahip olduğu güneş enerjisi potansiyeli açısından birçok ülkeye göre şanslı durumdadır. Devlet  Meteoroloji İşleri  Genel  Müdürlüğünde (DMİ) mevcut bulunan 1966-1982 yıllarında ölçülen güneşlenme süresi ve ışınım şiddeti verilerinden yararlanarak EİE tarafından yapılan çalışmaya göre Türkiye nin ortalama yıllık toplam güneşlenme süresi 2640 saat (günlük toplam 7,2 saat), ortalama toplam ışınım şiddeti  1311 kWh/m²-yıl (günlük toplam 3,6 kWh/m²) olduğu tespit edilmiştir.   

 

Güneydoğu Anadolu Bölgesi : 3016 saat

Akdeniz Bölgesi : 2923 saat

Ege Bölgesi : 2726 saat

İç Anadolu Bölgesi : 2712 saat

Doğu Anadolu Bölgesi : 2693 saat

Marmara Bölgesi : 2528 saat

Karadeniz Bölgesi : 1966 saat

 

Güneşlenme süresi yönünden en zengin bölge Güneydoğu Anadolu bölgesi olup bunu sırası ile Akdeniz, Ege , İç Anadolu, Doğu Anadolu, Marmara ve Karadeniz Bölgesi izlemektedir.

 

DATA TSP

Uluslararası piyasada 20 yıldır faaliyet gösteren Fransa merkezli Datatechnic International Holding bünyesinde kurulan DataTSP, Türkiye’de Fotovoltaik Modül imalatına başlayan ilk firmadır. Temel hedefimiz Photovoltaik Güneş Panelleri üretiminde dünya pazarında lider firma olmak ve bu sayede yenilenebilir enerji çözümleri konusunda üzerimize düşen görevi yapmaktır. Firmamız 2009 yılının nisan ayında İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’ndeki 8.800 m² alan üzerinde yerleşimini tamamlamış ve Eylül 2009’da İsviçre 3S firmasından PV modül otomasyon üretim sistemlerini satın alarak Fotovoltaik Modül üretimine başlamıştır. İlk etapta ihracat ağırlıklı çalışmayı hedefleyen firmamız global pazardaki yenilenebilir enerji konusundaki değişimleri yakından takip etmekte ve üretimine yön vermektedir. Yeni ürün geliştirme çalışmalarımız bünyemizdeki Araştırma ve Geliştirme departmanımız tarafından sektör ihtiyaçları doğrultusunda yapılmaktadır. Farklı boyut, verimlilik ve kullanım amacına göre farklı dizaynlarla müşterilerimizin hizmetindeyiz. Datatsp solar yenilenebilir enerji sistemleri konusunda anahtar teslim projelerle yanınızda … www.datatsp.com.tr / Nisan 2010

-.-

www.solar-academy.com

www.solar-bazaar.com

www.solar-santral.com

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR