Bingöllü Mucit, Güneş Enerjisinden Elektrik Üretmeyi Başardı

Bingöllü mucit Hüseyin Atala, güneş enerjisi ve doğalgazı birlikte kullanarak, termik ve hidroelektrik santrallerinden daha ucuza elektrik enerjisi üretmeyi başardı. Sistemin yurt dışında patentini de alan mucit, Bingöl`ün ihtiyacı olan elektriği minimum maliyetle üretmek için destek bekliyor.

 

GÜNEŞ ENERJİSİNDEN ELEKTRİK ÜRETMEYİ TASARLADI

Almanya`da çalıştığı dönemde `nükleer santralleri` protesto edenlerle karşılaştığını, insanların tepki gösterdiği sisteme ALTERNATİF başka bir sistem kurulup kurulamayacağı üzerine yoğunlaştığını anlatan Hüseyin Atala, "Enerji üreten santralleri inceledim. Kendi santralimi kurabilmek için en uygun olanını seçtim. Güneş enerjisi ve doğal gazı kullanarak küçük deneyler yaptım. Amacım daha az yakıt tüketip, ortaya daha fazla enerji çıkarmaktı. Benim düşündüğüm sistem güneş enerjisinden buhar elde edilmesine dayanıyor. Buhar için kullanılan enerjinin yüzde 80`i güneş enerjisinden, yüzde 20`si de doğalgazdan sağlanıyor. Kurduğum sistemde elde edilen yaş buhar, kızgın buhara dönüştürülüyor. Daha sonra kızgın buharda yüksek basınçla tribünleri çevirmede kullanılıyor." dedi.

 

DOĞALGAZ GECELERİ KULLANILIYOR

Sistemin 24 saat esası üzerine kurulduğunu anlatan mucit Atala, kendi kurduğu güneş enerjili sistemde doğalgazdan sadece geceleri yararlanıldığına dikkati çekerek şunları söyledi: "Bu sistem kapalı bir sistem olduğu için enerji kaybı olabildiğince az oluyor. Dolayısıyla da suyun soğuması minimum seviyede gerçekleşiyor. Güneşi bol olan bir ülkeyiz. Güneşle suyu ısıtıp elektrik enerjisi üretilmemesi için hiçbir neden yok. Benim sistemimde doğalgazı sadece geceleri kullanıyorsunuz. İşletme maliyeti içinde doğalgazın yeri olabildiğince düşük. Hidroelektrik ve termik santrallerine göre de maliyet çok düşük."

 

BİNGÖL`ÜN ELEKTRİĞİNİ ÜRETMEYE TALİP

Hüseyin Atala`nın projesinde çalışan Elektrik Mühendisi Enes Timur, amaçlarının kaliteli ve masrafsız elektrik üretimi olduğunu kaydederek şu bilgileri verdi: "Şuan ki sistemimizde 12 bar basınç ve 100 derece sıcaklık elde edebiliyoruz. Elde ettiğimiz bu buharın yanına bir modül kurulması gerekiyor. Bu modül ile 100 derecelik sıcaklık, 530 dereceye çıkarılıyor. Elde edilen 530 derecedeki yaş buharı modülün arka kısmına gelen tribüne aktarıyoruz. Daha sonra da ALTERNATÖR ve jeneratörü de kullanarak elektrik üretiyoruz. Bir modül ile 1.5 Megawatt (MW) elektrik üretimi yapılıyor. Bingöl’ün 35-40 MW elektrik tüketimi var. Yani biz 15 modül ile Bingöl’ün bütün enerjisini karşılayabiliyoruz. 1 modülün maliyeti 4 milyon lira. Bu maliyetler bir defa yapıldıktan sonra üretime geçebiliyorsunuz ve 1 yılda kendini amorti ediyor."

 

YURTDIŞINDA PATENTİ ALINDI

Projede çalışan Makine Mühendisi Mehmet Ekin ise 100 derecedeki buharı 530 dereceye çıkartacak olan sistemin yurt dışında, kendileri tarafından patentlendiğini ve Türkiye’de de sürecin devam ettiğini ifade ederek, "Doğalgazı kullanarak 100 derecedeki yaş buharı, kuru buhara onu da 530 derece sıcaklığa ve 130 bar basınca getirerek tribüne, ondan sonra ise jeneratör ve ALTERNATÖRE gönderiyoruz. 100 derecede elde ettiğimiz buharın önüne koyacağımız tribün, jeneratör ve ALTERNATÖR ile 300 Kilowatt (KW) elektrik üretebilecek durumdayız.’’ diye konuştu. (Cihan Haber Ajansı)

http://yurthaber.mynet.com

12.11.2012

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR