180 güneş enerjisi şirketinin ismi tarih olacak

Güneş enerjisi sektörünün üç yıl içinde birçok iflas ve birleşmeye sahne olacağı öngörülüyor.

 

Araştırma kuruluşu GTM Research üç yıllık süreçte küresel güneş enerjisi sektöründe birçok iflas ve satın almaların yaşanacağı öngörüsünde bulundu.

 

Kuruluş 300`den fazla güneş paneli üreticisi üzerinde yaptığı inceleme sonrasında 2015`e kadar sektördeki 180 firmanın iflas edeceği veya başka şirketlerce satın alınacağı öngörüsünde bulundu. GTM Research`e göre Avrupa, ABD ve Kanada`dan 88 şirket, Çin`de ise 54 şirket bu kaderi paylaşacak.

 

Kuruluşun kıdemli analisti Shyam Mehta`ya göre Avrupalı, Amerikalı ve Japon üreticilerin ortalama üretim maliyetleri watt başına 80 dolar-sentin üzerinde iken Çinli firmaların maliyetleri ise 58 ila 68 dolar-sent arasında değişiyor.

 

Mehta`ya göre 2013 sonuna kadar ABD`de güneş paneli üretiminin tamamen kaybolması ihtimali bulunurken, Avrupa`da ise Alman Solarworld AG ve Conergy ile İspanyol Isofoton ve Solaria Energia y Medio Ambiente şirketlerinin rakiplerince satın alınma ihtimalleri çok yüksek.

 

Güneş paneli üretiminde ortaya çıkan aşırı üretim kapasitesi ve diğer bazı olumsuzluklar sektörde iflas ve birleşme sürecini başlatmış durumda.

 

2012 yılında Solyndra ve Abound Solar üretimini durdurmuş, Siemens güneş enerjisi sektöründen çıkma kararı alırken GE ise ABD`nin en büyük güneş enerjisi fabrikası olacak yatırım kararını dondurmuştu. Birçok firma ise üretim hacmini düşürmüş veya düşük gelir açıklamıştı. Alman Q-Cell ise Güney Koreli Hanwha Solar tarafından satın alınmıştı.

 

Bununla birlikte Çin hükümeti yakın zaman önce 2015 yılı için kurulu güneş enerjisi gücü hedefini yükselterek 21 GW seviyesine çıkarmıştı. Ayrıca bu ayın başında Çin Kalkınma Bankası tarafından yapılan bir açıklamada bankanın ülkedeki 12 ana güneş enerjisi şirketi için sağlayacağı kredilere öncelik tanıyacağı açıklanmıştı.

www.yesilekonomi.com

15.112012

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR