Rüzgâr için bitişik nizama son

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, iklim değişikliğiyle mücadelede, Kentsel Dönüşüm Yasası da kullanılacak.

Kentsel dönüşüm kapsamında yapılacak olan binalarda yenilebilir enerji kaynakları maksimum seviyede kullanılacak. İklim değişikliğinde sera gazlarından kaynaklanan alanların başında ısıtma amaçlı tüketilen enerji kullanımı geliyor. Bunu önlemek için harekete geçen bakanlığın projeleri şunlar:

 

- Kentlerdeki rüzgar akışının kesilmemesi için bitişik nizam tarzı yapılaşmaya son verilecek. Böylece şehirlerdeki sıcak ve kirli havanın kente hapsolmaması sağlanacak.

 

- Küresel ısınmanın etkilerini en aza indirmek için güneş ve rüzgar enerjisi potansiyelleri arttırılacak. Parklarda ve spor alanlarında güneş enerjisinin elektrik elde etmek amacıyla kullanımı konusunda yerel yönetimler teşvik edilecek.

 

- Belediyeler toplu ulaşımı destekleyecek. Kişisel araç kullanımının azaltılması için natifler sunulacak. Vatandaşların konfor seviyesi yükseltilmiş toplu ulaşım araçlarını kullanmasıyla şehirlerdeki enerji tüketimi ve trafik sıkışıklığı azalacak.

 

- Yeni yapılacak konutlar, işyerleri, okullar, hastaneler daha az su kullanacak şekilde tasarlanacak. Yeni binalarda yağmur suyunun depolanması için sistemler oluşturularak, bahçelerin sulaması yağmurla yapılacak.

 

- Belediyeler yağmur suyunu depolayacak ve parkları bununla sulayacak.

(Erdinç ÇELİKKAN / ANKARA)

www.hurriyet.com.tr / ekonomi

18.11.2012

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR