EBRD’den enerji tasarrufuna destek veren Türk Bankalarına ödül

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Akbank, Denizbank, Garanti Bankası, İş Bankası ve Vakıfbank`ın enerji verimliliği finansmanına verdikleri katkıyı takdirle karşıladığını bildirdi.

 

Yapılan açıklamada, EBRD`nin başlattığı, işletmelerin ve konut sahiplerinin enerji faturalarını azaltmalarını sağlayan önemli bir finansman enstrümanı olan Türkiye Sürdürülebilir Enerji Finansman Programı (TurSEFF) çerçevesinde yapılan ilk girişim olan Sürdürülebilir Enerji Finansmanında Mükemmeliyet Ödülleri, enerji tasarrufuna destek veren Türk bankalarını ödüllendirdiği kaydedildi.

 

TurSEFF programının 2010 yılından bu yana, küçük ölçekli enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji projelerinin hayata geçirilmesi için Türk bankalarına, KOBİ`ler ve konut sahiplerine kredi verilmek üzere toplam 285 milyon ABD doları değerinde kredi sağladığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

 

"TurSEFF, Temiz Teknoloji Fonu ve Avrupa Birliği tarafından finanse edilen imtiyazlı fon ve teknik yardım tarafından tamamlanmaktadır. Bugün itibariyle, toplam fonun yaklaşık yüzde 90`ı, uygun görülen 346 kredi kullanıcısı tarafından kullanılmıştır. Türkiye`de 50 binden fazla özel konut sahibi TurSEFF şemsiyesi altında finansmanı yapılan satıcı finansman programları aracılığıyla enerji tasarruflu ısıtma ve soğutma teknolojilerinden yararlanmıştır."

 

EBRD Güney ve Doğu Akdeniz, Türkiye ve Ukrayna`dan Sorumlu Finansal Kurumlar Direktörü Francis Malige, gelişimlerine katkı sağlarken, Türk ekonomisinin genel rekabetçi düzeyini de yükselttiğini ve katılımcı bankaların bu programın başarıyla uygulanmasında çok büyük bir öneme sahip olduğunu kaydetti.

 

EBRD Türkiye Direktörü Mike Davey ise söz konusu bankaların Türkiye`nin enerji verimli ve düşük karbon salınımlı bir pazar ekonomisine geçişine katkı sağlarken, kendileri için de yeni yatırım olanaklarının kapılarını açtıklarını belirtti.

 

TurSEFF kapsamında hayata geçirilen yatırımların sonucunda işletmeler daha rekabetçi, konutlar daha rahat hale gelirken, fosil yakıtı kullanımının yoğunluğu azaldı ve önemli miktarda sera gazı salınımı engellendi.

 

TurSEFF tarafından finanse edilen yatırımlar, yıllık toplam 286 bin ton yakıt eşdeğerinde bir enerji tasarrufu sağlandı. Bu rakam 1,5 milyondan fazla insanın yaşadığı Adana gibi bir şehrin yıllık konut enerji tüketimine denk geliyor.

 

Bu yatırımların uygulanması sonucu, yıllık CO2 salınımında yılda 15 bin kilometre yol yapan 325 bin 80 aracın yıllık salınımına denk gelen yaklaşık 815 bin ton değerinde tasarruf sağlandı.

 

Açıklamada ayrıca, Kasım 2012 itibariyle EBRD`nin enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji portfolyosunun, 2006 yılında Yenilenebilir Enerji Girişimi`nin (SEI) başlamasından bu yana 10 milyar avroya ulaştığı ve bankanın, 2012 ile 2014 arasında bu alanda 5 ila 6 milyar avroluk bir yatırım daha yapmayı planladığı kaydedildi.

www.geleceginenerjisi.com

13.12.2012

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR