Almanya`nın kuzeyinde üretilen rüzgar enerjisi güneye aktarılacak

Almanya`nın ilk ‘Geleceğin Enerjisi` adlı raporu federal basın evinde tanıtıldı. Federal Bakanlar Kabinesi, uzmanlar heyetinin yenilenebilir enerji konusundaki hükümetin adımlarını yetersiz bularak eleştirileri dile getirmesinden bir gün sonra elektrik nakil hatlarının genişletilmesini kararlaştırdı.

 

Federal Çevre Bakanı Peter Altmaier ve Ekonomi Bakanı Philipp Rösler ise enerji tüketiminin azalmasını ve yenilenebilir enerji kullanımının artmasını örnek göstererek hükümetin bu konuda başarılı olduğunu savundu. Fukuşima nükleer faciasından sonra yenilenebilir enerjiye yönelen Almanya`nın ilk ‘Geleceğin Enerjisi` isimli raporu tanıtıldı. Başkanlığını Prof.Dr. Andreas Löschel`in yaptığı 4 kişilik uzmanlar heyeti, Federal Hükümetin isteği üzerine Ekim 2011 yılından bu yana Almanya`nın yenilenebilir enerji konusundaki yatırımları, enerji tüketimi ve bu konu çerçevesindeki diğer gelişmeleri değerlendirdi.

 

Raporun tanıtımında hazır bulunan Hıristiyan Demokrat Birlik Partili (CDU) Federal Çevre Bakanı Peter Altmaier ve Hür Demokrat Partili (FDP) Ekonomi Bakanı Philipp Rösler, "Enerji dönüşümü konusunda önemli mesafe kat ettik" diyerek Federal Hükümetin yenilenebilir enerji politikasını övdü.

 

Raporda enerji tüketiminin azaldığı, tüketilen enerjide yenilenebilir kaynaklardan elde edilen enerji oranının arttığı, zehirli gaz atıklarının azaldığı, 8 nükleer reaktörün kapatılmasına rağmen elektrik sıkıntısını çekilmediği belirtildi. Almanya`da yenilebilir kaynaklardan elde edilen enerjinin oranı yüzde 25`e ulaştı. 2020 yılına kadar bu oranın yüzde 35`e çıkartılması, 2030`da ise yüzde 50 olması hedefleniyor. Ancak bu konudaki en büyük sıkıntılardan birinin, elde edilen enerjinin Almanya`nın her köşesinde tüketiciye ulaştıracak hatların yetersiz olması. Federal Kabine dünkü oturumunda 3 yeni hat inşasını kararlaştırdı. Toplam 2 bin 800 kilometre uzunluğunda olacak bu hatlar aracılığıyla ülkenin kuzeyinde rüzgârdan elde edilen enerji güneye aktarılacak. Ayrıca mevcut 2 bin 900 kilometrelik yüksek gerilim hatlarının yenilenebilir enerjinin de aktarılabilecek hale getirilmesine karar verildi. Tüm bu planlar 4 yıl içinde tamamlanması öngörüldü. Projelerin yaklaşık 10 miyar Euro`ya mal olması bekleniyor. CİHAN

www.bugun.com.tr

20.12.2012

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR