Çinli Güneş Enerjisi Devi China Sunergy Türkiye’de Üretime Başlıyor

Çinli güneş hücresi ve paneli üreticisi China Sunergy Co, Ltd (Nasdaq: CSUN), Seul Enerji Yatırım A.Ş. ile birlikte İstanbul Tuzla’da üretime başlıyor.

 

Şirketler Türkiye’de güneş hücresi ve güneş panelleri üretmek ve güneş enerjisi projelerine yatırım yapmak üzere “CSUN Eurasia” ismi altında 3 farklı ortaklık anlaşmasını Eylül ayında imzaladılar. İlk 150MW’lık güneş paneli üretim hattı kuruldu ve tesis 2013 Ocak Ayı içerisinde güneş paneli üretimine başlayacak, aynı zamanda 100MW’lık güneş hücresi üretimi de şu anda kurulum aşamasında ve Mart ayında devreye girecek. 200MW’lık ilave üretim hatları 2013 yılının ilk çeyreğinde kurulacak ve Haziran ayına kadar güneş enerjisi pazarının durumuna göre kademeli olarak üretim artırılacak.

 

1200′den fazla kişiye istihdam

Tuzla İstanbul Ticaret ve Endüstri Serbest Bölgesi’nde 22.000m2’lik kapalı alanda yer alan fabrika, ilave yatırımları ile birlikte 1200’den fazla kişiye istihdam sağlayacak. Bu yatırım CSUN’ın Çin’den sonraki en büyük ikinci üretim tesisi konumunda. Bu tesis CSUN’ın sadece Avrupa’daki değil, Amerika’daki müşterilerine de ürün tedarik edecek.

 

Akfel ile görüşmeler askıya alındı

2012 Temmuz ayında, China Sunergy olarak Akfel Group ile Türkiye’de üretim konusunda mutabakat anlaşması imzalandığı açıklanmıştır ancak Akfel Grup ve China Sunergy (CSUN) arasındaki yatırım görüşmeleri askıya alınmıştır. Taraflar birlikte güneş enerjisinden elektrik üretim projelerindeki fırsatları değerlendirecek.

 

China Sunergy’nin CEO’su Stephen Cai konu ile alakalı yaptığı yorumunda “Türkiye’de tesislerimizin üretime hazır olmasından dolayı oldukça mutluyuz. Türkiye’de yerli malı güneş hücreleri ve paneller kullanıldığı zaman güneş enerjisi projelerindeki alım tarife oranları yükselmekte. O sebeple güçlü yerel ortağımız Seul Enerji ile yaptığımız birliktelik sonucunda bölgede önemli bir pazar payına sahip olmayı hedeflemekteyiz.” dedi.

 

Türkiye dinamo ülke

SEUL Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Çağrı Seymen ise : “Türkiye’nin enerji ihtiyacı son 10 yılda ciddi ölçüde artış gösterdi ve Türkiye’nin güneş enerjisi potansiyeli yadsınamaz seviyede bulunuyor. Türkiye, yenilenebilir enerji yatırımlarında bölgedeki dinamo ülke olmaya adaydır ve inanıyorum ki güneş enerjisi yatırımları ile enerjideki dışa bağımlılığımız azalacaktır. Türkiye’nin konum olarak kuzey-güney ve doğu-batı arasında ticaret köprüsü olması avantajını da bu üretim tesisimizde kullanmayı ve China Sunergy ile birlikte bu coğrafyada hem üretim hem de güneş projelerinde önemli ve başarılı bir oyuncu olmayı hedefliyoruz.” diye belirtti.

 

Rekabet Avantajı

China Sunergy CEO’su Stephen Cai ise sonuç olarak “Güneş Enerjisi endüstrisi şu an tüm dünya’da bir takım sorunlarla karşılaşsa bile geleceğe yönelik olarak bu sektör çevreyi kirletmeyen üretimi ile önemli bir potansiyele sahip. Türkiye bu sektör için yeni bir pazar olmasına rağmen, China Sunergy bu pazardaki ilk oyuncu olmanın avantajını kullanacağına eminim. İlave olarak üretimimizde Türkiye’deki yerel kaynakları kullanarak rakiplerimize karşı maliyet avantajı da oluşturacağız. Üretim tesislerimize Türkiye’yi de katmak, global tedarik zincirimizi geliştirmeye, Amerika, Avrupa veya herhangi bir bölgeden gelebilecek Çin ürünlerine karşı anti-damping uygulamalarından etkilenmemizi önleyecektir. Şirketimizin gelecekteki gelişmeler için yatırımcılarımızın çıkarlarını koruma açısından çok iyi konumlandığımızdan eminiz.” şeklinde ilave etti.

www.enerjienstitusu.com

27 Aralık 2012

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR