Avrupa’nın enerji devi, Diyarbakır’da 10 milyon Euro yatırım yapacak

Türkiye`nin güneş enerjisi potansiyelinin en yüksek olduğu bölge olan Güneydoğu`ya önemli bir yatırım kararı alındı.

 

Almanya`nın en büyük güneş enerjisi firmalarından Ilıotec, Diyarbakır firması Vivatek Enerji ortaklığıyla 10 milyon Euro yatırım kararı aldı. Güneş enerjisi üretmek için kurulacak paneller için Diyarbakır`a gelen Alman firmasının sahibi Claudio Palillo, şehrin yatırım için önemli avantajlara sahip olduğunu söyledi. 50 kişinin istihdamıyla başlayacak yatırım kapsamında güneş enerji üretimi için paneller kurulacak ve üretilecek enerji orta ve küçük işletmelere verilebilecek. Ayrıca kendi elektriğini üretmek isteyen işletmelere de bu sistem verilebilecek.

 

Diyarbakır Girişimci İşadamları Derneği`nde (DİGİAD) bir araya gelen Vivatek ile Ilıotec firmasının yetkilileri, yatırım için ortaklık sözleşmesini imzaladı. DİGİAD Başkanı Aladdin Korkutata, dernek olarak gösterdikleri çabalardan birinin de Diyarbakır`a yatırımcı çekmek olduğunu söyledi. Korkutata, "Bu yatırım inşallah Diyarbakır`ın dördüncü büyük yatırımı olacak. Çalışmalarımız devam edecek önümüzdeki günlerde daha büyük yatırımcıları göreceğiz inşallah." dedi.

 

Vivatek CEO`su Hakkı Alataş ise "Bu yatırımı başka bölgelerde de gerçekleştirebilirdik ama bir Diyarbakırlı olarak hem ilime ve bölgeme faydam olsun hem de 6. Bölge Teşvik Paketinden faydalanmak üzere bu yatırımı buraya gerçekleştirdik." dedi.

 

Almanya`da ilk 500`ün arasında olan Ilıotec şirketi sahibi Claudio Palillo ise Diyarbakır`ı gezdiğini ve çok beğendiğini, aynı zamanda yatırım için de çok uygun olduğunu belirterek memnuniyetini ifade etti.

 

Türkiye`de ortalama yıllık toplam güneşlenme süresi 2 bin 640 saat, yıllık güneş enerjisi ışınım şiddeti ise 1311 kWh/m2. Türkiye`de coğrafi bölgelere göre güneş enerji potansiyelinin dağılımında ilk sırada Güneydoğu Anadolu Bölgesi geliyor. Bunu sırasıyla Akdeniz, İç Anadolu, Ege, Doğu Anadolu ve Marmara Bölgesi takip ediyor. DİYARBAKIR (CİHAN)

www.stargundem.com

08.01.2013

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR