Adanın ışıklandırılmasına sis engeli

Giresun Adası’nı Koruma ve Eko-Turizm Gelişim Planı Projesi çerçevesinde Ada’nın ilk ışıklandırma denemesi yapıldı ancak sis nedeniyle ışıklandırma kıyıdan izlenemedi.

 

Ada´nın ilk ışıklandırılmış halini görmek için önceki akşam saat 20.00’de Giresun Hotel New Jasmin’in bahçesinden bir araya gelen Giresun Valisi Dursun Ali Şahin, Belediye Başkanı Kerim Aksu, Adanın ışıklandırmasını üstlenen KOLİN İnşaat firmasına bağlı Armin Elektrik A.Ş. Genel Müdürü Ünal Boztunalı ve mekan sahibi İşadamı Fatih Kitapçı, yoğun sis nedeniyle adanın ışıklandırılmış halini göremediler.

 

Basın mensuplarının yoğun ilgi gösterdiği deneme ışıklandırması ile ilgili bir açıklama yapan Vali Şahin, adanın ilk ışıklandırılmış halini görmek için burada toplandıklarını ancak sis nedeniyle Ada’nın ışıklandırılmış halini göremediklerini ifade ederek “Bizim 5 aydır söylediğimiz Ada’nın aydınlatılacağı idi. Değerli arkadaşlarımızın 4 kişilik bir ekiple 20 günlük çalışması neticesinde bu akşam deneme ışıklandırmasını izlemek için burada bir araya geldik. Sis nedeniyle bu deneme ışıklandırmasını izleyemedik ama şunu söylemek gerekir ki KOLİN Firması gerçekten Giresun’a yeterinden fazla gereğini yaptı. Buraya 400 Bin Dolar’dan fazla masraf yapıldı. Tamamen LED’lerle yapıldı bu ışıklandırma. Ben kendilerine teşekkür ediyorum. Bu sadece bir görsel ışıklandırma değil, Ada’da bulunan kuşların sosyal yaşantılarını da 24 saat boyunca MOBESA Kameralarıyla dünyaya Valiliğimiz Web Sitesi aracılığı ile izleteceğiz. Giresun’un da böyle bir sistemle dünyanın her yerinden izlenebilmesi için çalışmalarımız devam ediyor. Aydınlatma ve kamera sistemiyle birlikte ada bölgemiz hatta ülkemizin cazibe merkezi haline gelecek ve ilimizin Eko-Turizm’ine katkı sağlamanın yanı sıra ilimize görsel zenginlikte getirecek.” dedi.

 

Belediye Başkanı Kerim Aksu, KOLİN İnşaatın bir Giresun firması gibi çalıştığını söyleyerek “Bizim Belediye olarak baştan beri üzerinde durduğumuz oradaki ekolojik yapının bozulmaması yönünde idi. Bunu zaman zaman Sayın Valimiz ile de paylaştık. Bu konu ile ilgili eğitim almış uzmanlara sorduğumuzda bunun bir sıkıntı oluşturmayacağını söylemeleri üzerine bizde Karadeniz’in tek yaşanabilir adasının böyle bir hal almasına katkılarından dolayı Sayın Valimize ve Giresun’a büyük katkıları olan KOLİN İnşaat yetkililerine teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.

 

KOLİN İnşaat firmasına bağlı Armin Elektrik A.Ş. Genel Müdürü Ünal Boztunalı’da Ada’nın ışıklandırılması ile ilgili yaptığı açıklamada “Sayın Valimizin Ada’nın ışıklandırılması ile ilgili düşüncelerini bize aktarması üzerine bizde bu konuda kendilerine Sponsor olabileceğimizi ifade ederek gerekli çalışmaları başlattık. Projemizi hazırladık. Anıtlar kurulundan geçen projemizi hazırlarken kuşların doğal yaşantısını etkilemeyecek şekilde olmasına özellikle dikkat ettik. Zaten Ada’nın kuzeyinde hiçbir şekilde ışıklandırma yapılmadı. Yapılan aydınlatma da gece saat 24.00’de söndürülecek. Ada’nın enerji kaynağı olmadığından tamamen doğal Güneş Enerjisi panelleri ve Jeneratör vasıtasıyla bu enerjiyi sağlayacağız. Giresun güneş ışığının en az alındığı bir bölge olması nedeniyle jeneratörü Güneş Enerjisi panellerine takviye olarak kurduk. Ada’daki tarihi eserleri de sürekli kalıcı şekilde siluetini belirtecek şekilde ışıklandırdık. Bu çalışmalarımız sırasında Adanın 16 noktasına 46 renk değiştiren aydınlatma LED armatörü yerleştirilirken sistemin hizmete girmesi ile birlikte yerleştirilen LED projektörleri sayesinde kıyı kenarından adanın silueti rengarenk görünecek. Ada’daki ışıklandırma doğal hayatı etkileyecek, doğal yaşama zarar verecek keskin bir ışıklandırma olmayıp tamamen gölgelendirme şeklinde, yumuşak bir ışıklandırma ile Ada’nın siluetini ortaya çıkarmaktır." dedi.

www.giresungazete.net

29.04.2012

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR