AB’nin rüzgarı, krizden olumsuz etkilendi

Viyana’da düzenlenen EWEA 2013’te AB hükümetleri, yatırımcı güvenini sağlamaları konusunda uyarıldılar.

 

Avrupa rüzgar enerjisi sektörü, yaşanan ekonomik krizden ve uygulanan tasarruf politikalarından olumsuz etkilendi. Viyana’da açıklanan rakamlar ile Avrupalı politikacılar sektörde yatırımcı güveninin sağlanması konusunda uyarıldılar. Uyarı, Avrupa’nın önde gelen rüzgar enerjisi organizasyonu EWEA 2013’ün açılışında yapıldı.

 

Konferansa katılan politikacılar ve üst düzey yöneticiler 2020 yenilenebilir enerji hedefini gerçekleştirebilmek üzere yol alınması gerekliliğini vurguladılar. Avrupa Rüzgar Enerjisi Birliği (EWEA) Başkanı Prof. Arthouros Zervos, teşvik sistemlerinde ani ve geriye dönük değişimleri eleştirerek “Hükümet politikaları engel olmadığı sürece, rüzgar enerjisi sektörü yaratacağı iş imkanları ve ihracat hacmi ile büyümenin sürükleyicisi olabilir” dedi. Zervos, rüzgar sektöründe istihdam hacminin daralmakta olduğunu ve bu yıl çok daha fazla zorluklar yaşanacağını ifade etti. Ancak Zervos’a göre uzun vadede sektör parlayacak ve 2050 yılında enerji alanının lideri olacak.

 

Birol: Fosil yakıtlar, kamu düşmanı

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Baş Ekonomisti Fatih Birol ise 2011 yılında fosil yakıtlara verilen teşviklerin yaklaşık 523 milyar dolar, yenilenebilir enerjiye verilen teşviklerin ise 88 milyar dolar düzeyinde olduğuna işaret etti. Fosil yakıtları bir numaralı kamu düşmanı olarak ifade eden Birol, hükümet politikalarında gözlemlenen belirsizliklerin rüzgar enerjisi sektörünün en önemli problemi olduğunu ifade etti.

 

Enel Green Power CEO’su ve EWEA 2013 Başkanı Francesco Starace ise “Özellikle AB’nin 2020 elektrik altyapısına yönelik hedefleri arasında yer alan rekabetçiliğin artırılması ve rüzgar enerjisinin elektrik piyasalarına entegrasyonuna yönelik olanları büyük baskı altındalar. AB üyesi ülkeler, verimli ve güvenilir yenilenebilir enerji politikalarını garanti etmeliler” açıklamasında bulundu.

05 Şubat 2013

www.geleceginenerjisi.com

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR