Nilüfer Belediyesi nden %100 Döngü Evi …

Bursa Nilüfer Belediyesi, yenilenebilir kaynaklara dayalı sistemlerle yaşam deneyimini geliştiren ve ilk örnek proje olma özelliğini taşıyan "% 100 Döngü" projesini hobi bahçesi evlerinde hizmete soktu.

 

Hayata Artı Gençlik Programı ve Nilüfer Belediyesi tarafından desteklenen, Başka Derneği ve Nilüfer Yerel Gündem 21 in ortaklaşa yürüttüğü ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının artırılmasını hedefleyen projenin 2 hobi evi ve seradan oluşan örnek alanı, Nilüfer Belediyesi hobi bahçesi evlerinde ziyaretçilere açıldı.

 

Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, hobi bahçesindeki iki ev ve seranın günlük ihtiyaçlarını güneş enerjisi sistemleriyle karşılayan "% 100 Döngü" projesinin Türkiye ye ve hatta dünyaya örnek bir proje olduğunu belirterek, "% 100 Döngü serası, ihtiyaç duyduğu ısınma enerjisinin yüzde 70 ini güneş enerjisinden elde ediyor. Domates, biber, salatalık gibi sebzelerin yetiştirileceği sera, 100 metrekare üretim alanını kışın güneş enerjisi sistemiyle ısıtıyor. Bu proje ile 2008 yılında Bursa nın en çevreci belediyesi olan Nilüfer, çevre haftası kapsamında Ankara da düzenlenecek Türkiye nin en çevreci belediyesi olma yolunda önemli bir adım daha atmıştır" dedi.

 

Projenin yaklaşık 40 bin TL tutan maliyetinin Proje Hayata Artı Gençlik Programı, Nilüfer Belediyesi, Yu-Ba Sulama Sistemleri Limited Şirketi ve Arid Agritec Limited Şirketi tarafından desteklendiğini kaydeden Başkan Bozbey, "Bu projeyi hayata geçiren gençlerimizi yürekten kutluyorum. Türkiye ye örnek olacak bu proje ile gençlere fırsat tanındığında neler yapabileceklerini de gözler önüne sermiş oluyorlar" diye konuştu. Konuşmaların ardından Başkan Mustafa Bozbey ve davetliler hobi bahçelerinin beslendiği elektrik kablosunu keserek projenin startını verdi. Bozbey ve konuklar daha sonra da serada domates, biber, salatalık gibi sebzelerin ilk tohumlarını dikerek projede ilk adımı attı.

www.kobiden.com / enerji / 15.04.2009

-.-

Çağdaş Nilüfer
Büyükşehir statüsüne 1987 yılında kavuşan Bursa da, o tarihte Nilüfer, Osmangazi ve Yıldırım olmak üzere üç merkez ilçe kurulur. Kentin batısında bulunan Nilüfer, o yıllarda Bursa’nın konut ihtiyacına karşılık vermeye hazırlanan bir toplu konut bölgesi olarak dikkat çekmektedir.

Batıya doğru büyüme eğilimi gösteren Bursa’ya kucak açmış bir yerleşim yeri olan ve bu nedenle de “geleceğin Bursa sı” olarak anılan Nilüfer ilçesi ve Nilüfer Belediyesi işte böyle doğar.

Nilüfer ilçesi adını içinden geçen Nilüfer Çayı ndan, Nilüfer Çayı da adını Orhan Gazi’nin eşi Nilüfer Hatun’dan almıştır. Yeni yapılanan bir bölge olmanın da avantajıyla, kent planlamasından, çevresel şartlara kadar her konuda çağdaş standartlara sahip olan Nilüfer, bu yönüyle kısa sürede Bursa’nın cazibe merkezi olmuş bir ilçedir. Bu nedenle de Bursa’da nüfus artış hızı en fazla olan yerleşim yeridir. 50 bin 756 hektarlık ilçe sınırları içerisinde 42 mahallesi, 22 köyü bulunan Nilüfer’in nüfusu 269 bin 536’dır.

Nilüfer’in ilçe merkezi modern kent yapısıyla dikkat çekse de, yaşamın tarım ve hayvancılığa dayalı olarak sürdüğü köylerde ve beldelerde kırsal özellikler halen korunuyor.

 

Yeşil Nilüfer
Nilüfer, ilçe merkezi hızlı bir kentsel gelişme gösterirken, yeşil dokunun korunup, zenginleştirilmesi için de özel çabalar sarf ediliyor.

Bir toplu konut bölgesi olarak doğan Nilüfer’i “yeşil bir kent” haline getirmek için her yıl kampanyalar düzenleyerek ağaçlandırma çalışmaları yapan Nilüfer Belediyesi tarafından, vatandaşlara bahçıvanlık eğitimleri veriliyor. Çevre bilincini geliştirmeye yönelik çok yönlü çabaların yürütüldüğü ilçede ayrıca, her yıl Nilüfer Belediyesi tarafından, hem ev ve siteler arasında, hem de sanayi kuruluşları arasında çevre bakımını özendirmek amacıyla “en güzel bahçe” yarışmaları düzenleniyor. Kentin akciğeri konumundaki büyük yeşil alanları koruyup kente kazandırmak için de çalışmalar yürüten Nilüfer Belediyesi, park ve çocuk oyun alanı gibi kentsel düzenlemelere de büyük önem veriyor. Nilüfer’de toplam 145 park ve çocuk oyun alanı bulunuyor.

Nilüfer ayrıca, yemyeşil piknik alanlarıyla, hafta sonunu doğa ile baş başa geçirmek isteyenler için de cazip natifler sunuyor. Misi piknik alanı, Balat piknik alanı ve Atatürk Kent Ormanı alanı, piknik yaparak yorgunluk atmak isteyenler için kentin en güzel seçeneklerini oluşturuyor.

www.nilufer-bld.gov.tr / Aralık 2009

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR