Beyazeşyada hurda hazırlığı

Bakan Yıldız, konutta 4 milyar TL enerji tasarrufu hedeflendiğini belirterek `Nasıl araçlarda eskisini getirin, yenisini götürün dedik, beyazeşyada da bir düzenleme olabilir` dedi.

 

“Bulaşık ve çamaşır makinenizi tam doldurmadan düğmesine basmayın. Televizyonunuzu kapattıktan sonra fişini de çekin. Tasarruflu ampul kullanın, ihtiyaç olmayan lambayı kapatın...”

 

Bu günlerde Enerji Hanım adı verilen bir karakter, çeşitli kentlerde kadınlara ‘enerji tasarrufunu’ bu tür önerilerle anlatıyor. Bu kentlerden biri de Malatya’ydı. Enerji Verimliliği Derneği’nin (ENVER) düzenlediği toplantıya Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’la beraber biz de katıldık. Bu toplantılara eşi ile birlikte katılmaya özen gösteren Yıldız’la daha sonra gerçekleştirdiğimiz sohbette ise hem enerji verimliliğini konuştuk hem de sorularımıza yanıt aradık.

 

Konu önemli. Çünkü yılda en az yüzde 4-5 büyümek zorunda olan Türkiye’nin enerjiye ödediği fatura her yıl artıyor. Dışa bağımlıyız ve ödenen fatura yıllık 60 milyar dolar. Nükleer, HES gibi tepki duyulan projeler gündemde. Önemli bir kaynak ise alınacak önlemlerle artma potansiyeli olan tasarruf...

 

Yıldız, tüm alanlarda yapılacak tasarruflarla elde edilecek miktarı 15 milyar TL olarak belirtiyor. Bu da her yıl iki Atatürk Barajı demek. Yıldız, enerji verimliliği kampanyasında önceliği konutlara verdiklerini söylüyor. Konutlardan elde edilmesi planlanan tasarruf 4 milyar TL. Konutlarda hedef ise kadınları bilinçlendirmek. Tasarruflu lamba ile ilgili önemli adımlar atıldığını söyleyen Yıldız, evlerde kullanılan beyazeşyalar konusunda da yeni bir düzenlemeden söz ediyor. Şu açıklamayı yapıyor:

 

Televizyonlarda, buzdolaplarında ciddi mesafeler kat edildi. 2011’de 1 marka 800 bin adet tasarruflu buzdolabı satarken 2012’de 1 milyon 100 bin adet satmış. 2013’teki rakamları daha fazla öngörülüyor.

 

Bundan sonra tasarruflu olmayan beyazeşya üretimi yok ancak bir sorun van. Eskiler sistemden çıkamıyor. Fakir fukara kullanmaya devam ediyor.

 

Kendi evimizde yaşadığım bir şey, bağevlerine eskiyen buzdolabını götürüyorsunuz. Verimsiz olduğu için daha fazla para ödüyorsunuz. Bunların sistemden çıkması gerek.

 

Bunun için nasıl araçlarda eskisini getirene yenisini götürün dedik, beyazeşyada da, tam formülize etmiş değiliz ama önümüzdeki süreçte bir düzenleme gelir. Adım adım yapılan bir konu.

 

Philips yatırım yapıyor

Bakan Yıldız, Türkiye’de sokak aydınlatmalarına 1.2 milyar lira ödendiğini söylüyor. Bu alanlarda tasarruflu ampule geçilmesinin desteklendiğini de vurguluyor. Kamuda da bu konuda harekete geçilmiş. Yıldız, Philips’in dünya başkanının ziyarete geldiğini söyleyerek şunları anlatıyor:

 

“Philips, Meclis ile Enerji Bakanlığı arasındaki ana bulvarın aydınlatmasını komple değiştirdi. Fiili olarak yüzde 41’lik bir tasarruf çıktı ortaya. Philips, ben ilk yatırımı yapmayı kabul ederim, dedi. Başladı.”

 

Enerjide tasarruf, yıllardır gündemde olan bir konu. Bazı araştırmalara göre kayıp ve kaçakların da önlenmesiyle elde edilecek enerji kaynağıyla nükleer santrala bile ihtiyaç yok. Her yıl iki barajdan kurtulma hedefi bile hiç de azımsanacak bir şey değil! JALE ÖZGENTÜRK

www.radikal.com.tr

01 Mayıs 2013

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR