First Solar Avrupa`dan çekiliyor

Şirket Çinli firmaların rekabet baskısı ile strateji değişikliğine gidiyor.

 

Dünyanın en büyük ince filmli güneş paneli üreticisi ABD merkezli First Solar şirketinin önemli bir strateji değişikliğine gideceğini açıkladı.

 

Şirketten yapılan açıklamada First Solar`ın güneş enerjisi sektöründe yaşanan değişimlere adapte olabilmek adına üretimini ve maliyetlerini düşürecek kararlar aldığı belirtildi. Açıklamada Avrupa pazarındaki koşulların ise şirketin bu kıtadaki operasyonlarını genişletmesi ve mevcut olanlarını devam ettirmesinin ekonomik olarak sürdürülebilir olmadığı ifade edildi.

 

Alınan kararlar doğrultusunda şirket toplam 2.000 çalışanının işine son verecek iken Almanya, Frankfurt`taki fabrikasını tamamen kapatacak, Malezya`daki fabrikasının üretimini ise önemli oranda düşürecek.

 

First Solar yakın zamanda yaptığı 170 milyon avroluk yatırım ile Almanya`daki fabrikasının üretim kapasitesini iki kat artırarak 560 MW`a çıkarmış ve geçtiğimiz Kasım ayında tam kapasite üretime geçirmişti. Bu fabrikanın yılın son çeyreğinde kapanması planlanıyor.

 

Şirketin yine yıl sonuna doğru üretim kapasitesini 144 MW`a düşüreceği Malezya, Kulim`deki fabrikasının halihazırdaki üretim kapasitesi ise 1.680 MW.

 

Alınan bu kararların şirketin üretim maliyetini 2012`de watt başına 72 dolar-sentten 70 dolar-sente düşürmesi hedeflenirken, 2013`de ise bu rakamın 60-64 dolar-sent arasında olabielceği öngörülüyor.

 

Şirket aldığı bu kararların maliyetinin ise 245 ila 370 milyon dolar arasında olacağı öngörülüyor.

www.yesilekonomi.com

18.04.2012

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR