Bakan müthiş haberi verdi!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Anadolu’da yabancı şirketler tarafından açılan ve daha sonra üzeri betonla kapatılan petrol kuyuları hakkında şok bir açıklama yaptı.

 

Betonlanan kuyular açılıyor

Petrolün varilinin 20 dolar seviyesinde olduğu yıllarda maliyeti kurtarmadığı için betonlanarak kapatılan petrol kuyuları yeniden açılıyor. Açılan kuyulardan günlük 100 varille 500 varil arasında petrol çıkarılmaya başlandı.

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Anadolu’da yabancı şirketler tarafından açılan ve daha sonra üzeri betonla kapatılan petrol kuyuları hakkında bilinmeyen bir detayı açıkladı. Yıldız, “Kapatılan 6 kuyuyu yeniden açtık. Burada 100 ila 500 varil arasında günlük petrol üretiliyor” dedi.

 

Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi Derneği tarafından açıklanan ‘Türkiye Enerji Raporu’ toplantısında konuşan Bakan Yıldız, önemli açıklamalarda bulundu. Yıldız, hampetrol fiyatlarının düşük olduğu dönemlerde Anadolu’da açılan petrol kuyularının ekonomik açıdan fizibl olmadığı gerekçesiyle kapatıldığına işaret ederek, “80’li yıllarda hampetrolün varil fiyatı 19-20-22 dolarlar seviyesindeyken bizim bazı kuyularımız betonlandı. Eğer siz bir yerde hampetrol çıkarmak için 30 dolar masraf eder ancak 20 dolar ciro elde ederseniz, tabii ki o kuyuyu açmamak veya çalıştırmamak daha uygun olur. O yüzden biz şu anda özellikle Diyarbakır, Adıyaman, Şanlıurfa gibi yerlerde şu anda 6 tane betonlanan kuyudan tekrar çalışıp, şu anda oradan petrol üretiyoruz” dedi. Yıldız, “Kapasitemiz çok sınırlı olsa da; kiminde 100 varil, kiminde 500 varil olsa da şu anki fiyatlar bunu kurtarıyor. Masraflarımızı rahatlıkla kurtarıyor. Şu anda biz o kuyularda çalışıyoruz. Bir kısmını da açmaya devam edeceğiz. O yüzden ithal ettiğimiz petrol ve doğal gazın yerli kaynaklar haline gelmesiyle alakalı çalışmalarımız devam edecek” diye konuştu.

 

2. nükleer santral de Hazine garantisiz

Sinop’ta yapılması planlanan ikinci nükleer santral konusunda rekabetin arttığına dikkati çeken Taner Yıldız, ülkeler ve şirketlerin daha istekli davranarak yeni tekliflerle kendilerine geldiğini söyledi. Yıldız, ”Birden çok ülke Türkiye’de 4’er ünitelik nükleer santral yapmak istiyor... İkinci nükleer santral için de Hazine garantisi vermeyi düşünmüyoruz. 22 ya da 25 milyar dolar yatırım gerektiren bu proje, Hazine garantisi olmaksızın gerçekleştirilecek” dedi. Yıldız, Atatürk ve Keban gibi büyük barajları özelleştirmeyi düşünmediklerini de hatırlattı. UFUK ŞANLI / ANKARA

http://haber.gazetevatan.com

12 Şubat 2013

Geçmişte kapatılan petrol kuyuları ve sondaj yılları
Geçmişte kapatılan petrol kuyuları ve sondaj yılları
 
BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR