Özgürlüğün sınırı yükseldi

Yürürlüğe giren Elektrik Piyasası Kanunu ile lisanssız elektrik üretiminde sınır 1 MW`a yükseldi.

 

TBMM Genel Kurulunda görüşülerek 14 Mart 2013`te kabul edilen Elektrik Piyasası Kanunu Resmi Gazete`nin bugünkü sayısında yayınlanarak yürürlüğe girdi.

 

Kanun ile yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı lisanssız elektrik üretimi kurulumları için halihazırda 500 kW olan üst sınır 1 MW`a yükseltiliyor.

 

Bu sınır Bakanlar Kurulu kararı ile rekabetin gelişmesi, iletim ve dağıtım sistemlerinin teknik yeterliliği ve arz güvenliğinin temini ilkeleri çerçevesinde, kaynak bazında beş katına kadar artırılabilecek.

 

Kanun aynı zamanda lisansa tabi olarak rüzgar veya güneş enerjisi üretim tesisinin kurulacağı sahaların sahipleri tarafından başvuru yapılması halinde aynı saha için yapılan diğer başvuruların dikkate alınmayacağı ve başvurularda tesislerin kurulacağı saha üzerinde son üç yıl içinde elde edilmiş en az bir yıl süreli standardına uygun rüzgar veya güneş ölçümü bulunması zorunluluğu da hüküm altına alıyor.

 

Lisanssız Elektrik Üretim Derneği Başkanı Yalçın Kıroğlu ise yenilenen Elektrik Piyasası Kanunu`nun, yönetmeliği 21 Temmuz 2011`de çıkan hukuki altyapısı ise 26 Haziran 2012`de tamamlanan lisanssız elektrik üretimi sektörü için “doping” etkisi yaratacağını ifade etti.

 

Kıroğlu TBMM`deki Elektrik Piyasası Kanunu görüşmeleri sırasında 9 Ocak 2013 tarihindeki komisyon toplantısına Lİ-DER`i temsilen kendisi ve Yönetim Kurulu Üyesi Mürşat Özkaya ile katıldıklarını, bu toplantıda sınırın 1 MW`a çıkarılmasının özellikle güneş enerjisi firmaları için oldukça önemli sonuçları olacağını, rüzgar enerjisi açısından ise 500 kW`lık sınır nedeni ile kısıtlı sayıda ürün ve üretici ile çalışmak zorunda kalan firmaların sektöre daha fazla ürün sunabilmelerini sağlayıp, ellerini güçlendireceği görüşlerini paylaştıklarını söyledi.

 

Lİ-DER Başkanı Kıroğlu`na göre karar sektörün pazar kapasitesini daha fazla arttırmanın yanında toplam yatırımlarda kW başına maliyetlerin de düşmesini sağlayacak. Bu durum iç verimlilikleri artacak projeler için yapılacak yatırımların geri dönüş sürelerini azaltıp, yatırımcıların finansman desteklerine daha kolay ulaşmalarını sağlayacak.

 

Yalçın Kıroğlu`na göre kararın yürürlüğe girmesi sonrası tek bir tesis ile üretilecek elektriğin artacak olması daha fazla yatırımcının sektörde yatırım gerçekleştirmesini sağlayacak iken, bu durum ise Türkiye`nin lisanssız elektrik üretimi alanında artacak kurulu gücü sayesinde enerji ithalatının azalmasına katkı sağlayacak.

www.yesilekonomi.com

30.03.2013

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR