UAE ENERJİ RAPORU AÇIKLANDI : TÜRKİYE NİN ENERJİ TALEBİ İKİ KAT ARTACAK, NÜKLEER SANTRAL DOĞRU YÖNDE NET ADIM

Uluslararası Enerji Ajansı nın "Türkiye 2009 Gözden Geçirme Raporu" açıklandı. Raporda UAE nin Türkiye yi enerji sektöründe ek reformlar yapması ve düşük karbon ekonomisine yönelmesi konusunda teşvik ettiği belirtildi. UAE Başkanı Nabuo Tanaka, nükleer santral ve temiz enerji ile ilgili planları "doğru yönde atılmış net adımlar" olarak değerlendirirken raporla ilgili açıklamasında, "Elektrik sektörü reformları iyi bir şekilde devam ediyor, ancak doğal gaz sektörü reformu daha yavaş oldu ve hızlandırılması gerekir" dedi.

 

Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Nabuo Tanaka, Türkiye nin kuruluşa üye ülkeler arasında orta ve uzun vadede enerji talebi en fazla büyüyen ülke olabileceğini bildirdi. Tanaka, Türkiye nin enerji altyapısı konusunda büyük yatırımlara gereksinim duyduğunu, elektrik alanında reformlarını başarılı bir şekilde sürdürdüğünü, ancak doğal gaz sektöründeki reformların hızlandırılması gerektiğini belirtti. UAE, Türkiye nin enerji sektöründe ek reformlar ve düşük karbon ekonomine yönelmesi konusunda teşvik edildiğini açıkladı. Tanaka, Türkiye nin yenilenebilir kaynaklardan daha fazla yararlanma ve nükleer santral inşa etme planları için "doğru yönde atılmış net adımlar" ifadesini de kullandı. Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), "UEA Ülkelerinin Enerji Politikaları - Türkiye 2009 Gözden Geçirme" raporunu açıkladı. UEA Başkanı Nabuo Tanaka, raporla ilgili açıklamasında, büyüyen ekonomiye yeterli enerji arzı sağlamanın hükümetin temel enerji politika kaygısı olmayı sürdürdüğünü, ancak Türkiye nin aynı zamanda enerji politikalarının diğer tüm alanlarında geçtiğimiz yıllarda önemli ilerlemeler sağladığını belirtti.

 

YATIRIMA İHTİYACINIZ VAR!

Türkiye nin enerji altyapısında, özellikle de elektrik ve doğal gaz alanında, halkına ulaşılabilir enerji arzı sunabilmek ve hızlı sürdürülebilir bir ekonomik büyüme sağlamak için büyük yatırımlara gereksinim duyduğu belirtilen raporda, yatırımları çekebilmek için enerji piyasasındaki reformların devam etmesi gerektiği belirtildi. UEA Başkanı Tanaka nın, Türkiye nin enerji raporuna ilişkin saptamalarından bazıları da şöyle :

"-Elektrik sektörü reformları iyi bir şekilde devam ediyor, ancak, doğal gaz sektörü reformu daha yavaş oldu ve hızlandırılması gerekir.

-Türkiye nin başarılı enerji diplomasisi hem ülkenin kendisi, hem de geniş uluslararası toplumun yararına.

-UAE Türkiye nin küresel enerji güvenliğinin iyileşmesinde oynadığı rolü kabul ediyor.

-Küresel ölçekte düşük karbonlu ekonomiye geçme gereksinimimiz var, bu enerjiyi nasıl üreteceğimiz ve tüketeceğimiz ile ilgili bir devrim. Uzun vadede hem arz hem de talep yönünde enerji verimliliğini dramatik biçimde iyileştirmek zorundayız. Aynı zamanda güç üretim ve nakliyesini de dekarbonize etmemiz gerekir. Türkiye nin yenilenebilir enerji kaynaklarından yararlanmayı artırma ve bir nükleer santral kurma planları doğru yönde net adımlardır.

-UAE, Türkiye nin iklim değişikliğiyle mücadele için 2012 rejimi sonrasıyla ilgili çabalarını yoğunlaştırmasını, emisyon hedefi oluşturmasını sağlamaya çalışıyor."

 

PETROL STOKU VE İTHALAT UYARISI

UAE Raporunda Türkiye nin petrol ve gaz gereksiniminin ithalat yoluyla karşılandığı ve bu ithalatın gelecek on yılda yaklaşık iki katına çıkabileceği uyarısı yapıldı, Türkiye nin enerji politikasının önemli unsurunu, bölgedeki arz ülkeleriyle olan enerji diplomasisinin oluşturduğu belirtildi. Bölgenin dünya petrol ve gaz rezervinin yüzde 70 ini karşılayan konumda olduğu kaydedilen raporda, "Petrol ve gazın çeşitlendirilmiş kaynaklardan güvence altına alınmasına ek olarak ülke yine de ülke içinde daha güçlü çözümlere odaklanmak zorundadır. Özellikle UAE, Türkiye yi acil petrol ve doğal gaz rezervlerini artırması konusunda kapsamlı bir uzun vadeli plan geliştirmesi konusunda teşvik etmektedir. Türkiye aynı zamanda, UAE petrol stoklama taahhütleriyle daha fazla uyum için, hızlı bir şekilde oluşturulacak bir stok tutma ajansıyla mümkün olacak kurumsal kapasitesini de artırmalıdır. UAE üye devletlerinin en az 90 günlük petrol ithalatı eşdeğeri petrol tutmaları istenmektedir."

 

TÜRKİYE NİN CO2 SALINIMI HIZLI ARTACAK

Raporda Türkiye nin enerji politikasındaki zorluklara yanıt oluşturması için enerji verimliliğini iyileştirmesi gerektiği belirtildi, özel taşıt araçları ve bina-ulaştırma altyapısındaki artışın karar verme noktasında olanların dikkatini çekeceği kaydedildi. Raporda, "Türkiye de enerji bağlantılı karbondioksit salınımı 1990 dan bu yana iki misli arttı ve enerji talebiyle paralel bir şekilde orta ve uzun vadede hızlı bir artış gösterme olasılığı bulunuyor" denildi. (ANKA) 23 Temmuz 2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR