Türk girişimciden rüzgar enerjisinde önemli başarı

Rüzgar enerjisi santralleri artık yüzde 100 yerli teknolojiyle yapılıyor.

 

Rüzgar enerjisi santralleri artık yüzde 100 yerli teknolojiyle yapılıyor. Balıkesir`deki fabrikada üretilen rüzgar türbinleri Amerika Birleşik Devletleri`ne ihraç ediliyor.

 

Balıkesir`in Ayvalık ilçesinde bulunan fabrikada 500 kilovata kadar rüzgar enerjisi santralleri yapılabiliyor. Fabrikada temel, kule, gövde ve kanatlar yüzde 100 yerli teknolojiyle üretiliyor.

 

Söz konusu üretimle ilgili bilgi veren İşletme müdürü Cem Yalçın, "Tamamıyla yüzde 100 yerli tasarım olan tribünler 52 kişilik bir kadroyla yapılmaktadır" dedi.

 

Girişimciler, ilk ihracatı Amerika Birleşik Devletleri`ne yaptı. İşletme müdürü Yalçın bu konuda,  "Şu anda sertifikasyon sürecimiz devam ediyor. Orada da alt yapı ve servis çalışmalarımızı devam ettiriyoruz" diye konuştu.

 

Fabrika, kullandığı enerjiyi de rüzgardan elde ediyor.

 

Yürürlüğe giren yenilenebilir enerji yasası ise sektöre hareketlilik kazandırdı. Yasa, kendi elektriğini üretmek isteyen firmalara önemli fırsatlar sunuyor.

 

Bu konuda bilgi veren Ege Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Numan Sabit Çetin, "Yatırımcılar veya yerli imalat sektöründeki yatırımcılar bir şeyler yapmak istiyorlar, ciddi anlamda bir şeyler yapmak istiyorlar. Paralarını ve emeklerini bu işe yatırmak istiyorlar. Devletin burada kırsal kalkınma dediğimiz bir desteklemesi var. Bunda da yüzde 50`sini devlet karşıladı. Yarısını da biz kendimiz karşılamış olduk" dedi.

 

Türkiye`nin yıllık elektrik enerjisi ihtiyacının yüzde 2 buçuğu rüzgardan karşılanıyor. Türkiye`nin 2023 hedeflerinden biri de rüzgardan yılda 20 bin megavat enerji üretebilmek. Türkiye bu enerjiyi ürettiğinde yıllık elektrik ihtiyacının yaklaşık 10 ila 12`sini rüzgardan elde etmiş olacak.

www.trthaber.com

14.03.2013

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR