Kendi kendine yeten ilk kent

Yenilikçi jeotermal projelerle dikkat çeken Afyon, enerjide kendi kendine yeten ilk kent oldu. Termal zenginliğe sahip şehirde, 15 bin konut, 50 otel ve yüzlerce sera yer altından ısıtılıyor. Doğalgaz ve kömür kullanılmıyor. Yıllık 210 milyon cepte kalıyor.

 

Afyon jeotermal enerji yatırımları ve bu alanda dünyada örnek gösterilen buluşlarıyla dikkat çekiyor. Özellikle jeotermal ve güneş enerjisi alanında uzmanlaşan Afyon`da inovatif projelerin bütçesi 1 milyar doları buldu. Türkiye`nin en büyük termal ısıtma sistemine sahip olan şehirde 15 bin konut jeotermal enerji kaynaklarıyla yüzde 60`a varan oranda daha ucuza ısınıyor. Bu da yılda 300 bin ton kömüre denk geliyor. İlde bu sayede yıllık 210 milyon dolar cepte kalıyor. Valilik, bu parayı da yeni jeotermal buluşlara kaynak olarak aktarıyor.

 

SERALARDA ISINIYOR

Sabah`tan Metin Can`ın haberine göre, 2013`te ALTERNATİF ve yenilenebilir projelere 75 milyon dolarlık kaynak ayıran Afyon, patent ve faydalı model etiketi alınan 12 buluşu hayata geçirdi. Son yatırımlarla birlikte ilde yaklaşık 1.5 milyon metrekarelik kapalı alan yer altından gelen doğal suyla ısıtılmaya başlandı. Buna evlerin yanı sıra 50 otel de dahil. Ayrıca ildeki sera alanlarının ısınması da yine termal sistemlerle yapılıyor.

 

HAFTANIN İCADI

Mermerden milimetrik ameliyat bıçağı üretti

Afyonlu sanayicilerin katma değerli buluşları ağırlıklı olarak mermer sektöründe gerçekleşiyor. Bu alanda faaliyet gösteren işadamlarının hedefinde mermerin blok halinde ihraç edilmesini önlemek var. TÜBİTAK ile ortak çalışma başlatan Afyon ve civarındaki mermer tesisleri özellikle ince kesim ve işleme teknolojisinde dünyada sadece üç ülkede uygulanan bir teknolojiyi hayata geçirmeyi başardı. Bu teknoloji mermerin milimetrenin 10`da birine kadar incelikte kesilmesine olanak sağlıyor. Elde edilen teknoloji özellikle sağlık sektöründe geniş bir kullanım alanına sahip. Ameliyat bıçağından, laboratuvar malzemesine kadar birçok ürün özel işlenmiş mermerden imal edilebiliyor.

 

KOBİ AKADEMİ

Girişimci öğrenciler eski köye yeni adet getirdi

Afyon Kocatepe Üniversitesi, şehirdeki sanayi altyapısının yenilenmesinde önemli görevler üstlenmiş durumda. Sadece üniversite yönetimi değil, öğrenci dernekleri de bu alanda birçok proje yürütüyor. İşletme ve Ekonomi Kulübü`nün "Eski Köye Yeni Adet Getirenlerin Buluşma Noktası" ve "Afyon İnovasyon Zirvesi" öne çıkan çalışmalardan. Bunun yanı sıra üniversite bünyesinde 9 etkinlik daha yürütülüyor. Özellikle girişimcilik üzerine ilerleyen projeler çerçevesinde, 85 üniversite öğrencisi okul bitmeden iş hayatına girişimci olarak atılma şansı yakaladı.

 

ŞEHRİN İNOVASYON KARNESİ

* Faydalı model-Patent (2013) : 18

* Ar-Ge mühendisi : 85

* Ar-Ge merkezi : 3

* Ar-Ge projelerinin toplamı : 110

* Afyon Kocatepe Üniversitesi`yle çalışan KOBİ : 58

* TÜBİTAK-KOBİ projeleri : 96

* KOSGEB-KOBİ projeleri : 118

* Avrupa Birliği projeleri : 58

* 25 yaş altı girişimci : 152

http://gundem.milliyet.com.tr

07 Ocak 2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR