Güneş panelinde KDV yüzde 1`e düşürülsün

(Güneş Enerjisinin Önünü Açacak 21 Öneri - 16 / Ateş Uğurel) Güneş panellerinin KDV`si belli bir süre yüzde 1 olmalı.

 

Ülkemizde normal katma değer vergisi yüzde 18`dir. Lüks tüketime tabi olan ürünler için bu değer özel tüketim vergisi adı altında artar (ÖTV). Halkın yararına olan ve tüketilmesi teşvik edilen ürünlerin de KDV`si yüzde 8, yüzde 1 gibi değerlere düşürülür ve böylece vatandaşın bu ürünleri daha ucuza alması temin edilir.

 

KDV`si Yüzde 1-8 olan, yani halkımızın rahatça ulaşması, satın alması istenen birkaç ürüne bakalım birlikte. (Kaynak: Gelir İdaresi Başkanlığı, www.gib.gov.tr)

 

Kurşun kalem, dondurulmuş hayvan sperması, kullanılmış araba, asansör, dizel jeneratörler, buhar ve su türbinleri, beton pompaları, kravat ve kemer, pırlanta...

 

KDV indirimi aylar süren yasal mevzuata, meclis toplantılarına, EPDK-YEGM-TEDAŞ vs. gibi kurumların yönetmelik, tebliğ çalışmalarına tabi değildir, tek bir Bakanlar Kurulu kararıyla bu indirim yapılabilir.

 

Bunlar gibi "Enterasan" birçok ürün ve hizmetin KDV`si düşürülmüşken çok acil olarak Bakanlar Kurulu`ndan güneş panellerinin KDV`sini en az 4-5 yıl boyunca yüzde 1`e düşürmesini bekliyoruz. Herhalde vatandaşımızın DAHA ucuza güneş enerjisinden yararlanmasını, bizden çok daha fazla siyasi idare isteyecektir!

 

Güneş enerjisinin yaygınlaşmasından kazanacakları bedel, KDV kaybından belki onlarca kat daha fazla olacaktır. Daha sonra tekrar kademeli olarak KDV miktarı yükseltilebilir.

 

KDV bedelinin yüzde 1`e düşürülmesi anahtar teslim güneş enerji sistemi maliyetlerinde yaklaşık yüzde 6-7`lik önemli bir indirim sağlayacaktır.

 

Ek not : Güneş paneli ölçü birimi TÜİK web sitesinde hala KG olarak gözükmektedir, güneş panellerinin birimi ağırlık değildir. W olarak değişmesi gerekiyor acilen. İsmi de güneş pili değil, güneş paneli.

www.enerjigunlugu.net

16 Haziran 2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR