Güneş suyu ısıtıyor, rüzgar müzik yapıyor

Duş kabini, suyun ısıtılmasında güneş enerjisi kullanırken yıkanma esnasında rüzgar enerjisi ile duşu kullananların adeta doğanın müziğini dinlemelerini sağlıyor.

 

Ukraynalı küçük ölçekli endüstriyel tasarım firması Macoshdesign, Almanya’da inşa ettiği duş kabini ile dikkatleri üzerine çekti. Duş kabini, suyun ısıtılmasında güneş enerjisi kullanırken yıkanma esnasında rüzgar enerjisi ile duşu kullananların adeta doğanın müziğini dinlemelerini sağlıyor.

 

Macoshdesign tarafından tasarlanan The Solaria System’in temelinde güneş ışınlarının emildiği tüp ile ısıyı çekerek sıcak su sağlayan güneş fırını yer alıyor. Tasarımcıların “dev arp” olarak tanımladıkları kabin, duş birimini çevreleyen 34 tele sahip. Böylece duş yapıldığı sırada rüzgar esmesiyle etkileyici bir ses ortamı yaratılıyor. Macoshdesign’in baş tasarımcısı Alexander Babich “Güneş enerjisini kullandık çünkü suyun ısıtılmasında kullanılabilecek en basit ve ucuz yöntem. Projede herhangi pahalı bir fotovoltaik unsur söz konusu değil, her şey çok basit” diyor.

 

Babich, Solaria’nın sadece güneş enerjisi kullanmadığını ve aynı zamanda rüzgar enerjisi kullandığını belirterek sözlerine şöyle devam ediyor: “Rüzgar, bizim müzisyenimiz. Kabuğun içerisini çevreleyen teller rüzgar estikçe müzik yapıyor.” Babich, Solaria nın ticari amaçla tasarlanmadığını, tam donanımlı Solaria’nın henüz geliştirilmediğini ifade ediyor.

 

Şirket, aynı zamanda su ihtiyacını karşılamak üzere yağmur suyu kullanan tuvaletler de tasarlamıştı. Babich, geliştirdikleri bu tasarımla birlikte şehirlerde yaşanan kar sorununun çözümüne de katkıda bulunduklarını, bu şekilde eritilen karın kullanıma sokulabildiğini ifade ediyor.

(Macoshdesign Solaria)

www.geleceginenerjisi.com

20 Ekim 2011

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR