Polisilikon Fiyatları Hızlı Düşüşte!

Polisilikon fiyatlarında 2011 yılının başından beri görülen düşüş eğilimi, Ekim`in ilk haftasında hızlanarak, spot piyasadaki fiyatlarda Haziran ayından sonraki en hızlı gerilemenin yaşanmasına neden oldu.

 

2011 yılına 70 dolar seviyesinde başlayan spot piyasadaki polisilikon fiyatları Ekim ayının ilk haftasında yüzde 5.8 düşerek haftayı kilogram başına 43.58 dolar ile kapattı.

 

2008 yılında İspanyol güneş enerjisi pazarında görülen aşırı hızlı büyüme döneminde tarihi rekor kırarak 400 dolar seviyesine kadar yükselen polisilikon fiyatlar, 2010 yılında ise Alman ve İtalyan hükümetlerinin yüksek alım garantisi programlarını 2010 sonunda durduracak şekilde revize etmeleri nedeni ile bu pazarlarda yaşanan hızlı büyüme fiyatların 100 dolar seviyesine çıkmasına neden olmuştu. Bu iki ülke 2010 yılında küresel güneş paneli talebinde yüzde 84`lük pay sahibi olmuştu.

 

Küresel ekonomik yavaşlama ve Avrupa ülkelerinde yaşanan ekonomik sorunlar ise 2011`de talebin düşmesine neden olmuştu. Goldman Sachs`ın 2011`in ikinci yarısı için küresel güneş paneli talebi öngörüsünü yüzde 18 düşürmesine neden olmuştu.

 

Fakat analistler polisilikon fiyatlarının hızlı düşüşünün güneş paneli fiyatlarına hemen etki etmeyeceğini belirtiyorlar. Zira güneş paneli üretimi maliyetinde polisilikon`un payı ortalama olarak yüzde 45 iken, bu maddenin arzının yüzde 90`ından fazlası uzun vadeli sözleşmelere bağlı. Bununla birlikte güneş paneli üreticilerinin bu gelişmelerin ardından tedarikçiler ile sözleşme fiyatlarını tekrar müzakere edebileceği belirtiliyor.

 

Uzmanlar Çin`de bu alanda üretim yapacak bazı fabrikaların üretime başlaması ile yakın zamanda açıklanan 2013 yılında Katar`da 1 milyar dolarlık yatırım ile devreye girmesi beklenen polisilikon fabrikası gibi gelişmelerin fiyatlardaki düşüş eğiliminin devam etmesini sağlayacağını söylüyor. (http://topraksuenerji.org)

www.gunesdergisi.com

19.10.2011

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR