Öger ile Lokurlu öncü oldu, oteller güneş enerjisi kullanmak için sıraya girdi

Dünyanın önde gelen güneş enerjisi uzmanı Dr. Ahmet Lokurlu ile turizmci Vural Öger, otellerdeki enerji giderini azaltmak için güç birliği yaptı.

 

Turizm sektörünün enerji ihtiyacını güneşten en doğal ve düşük maliyetle karşılamayı hedefleyen Öger ve Lokurlu, Greensun Enerji şirketini kurdu. Turistik tesislerde enerji giderlerini yüzde 70 azalan sistemin kurulma çalışmalarını ilk olarak Öger Grup`un Side`deki Palm Beach Hotel`de başlatan şirket, turizmcilerden yoğun ilgi gördü. Yaklaşık 40 otel, sistemi kurmak için müracaatta bulundu. Vural Öger, otellerin sisteme ilgi gösterdiğini belirterek, "Sistemi kurmak için bize oteller müracaat ediyor. Yaklaşık 40 otelle temas halindeyiz. Bu sistem Türkiye`de henüz yeni. Yaygınlaştığı zaman ilgi daha da artacak." dedi. Ahmet Lokurlu ise, "Bu teknolojiyi sinerjilerimizi kullanarak Türkiye`de yaygınlaştırmayı hedefliyoruz." ifadelerini kullandı.

 

Solitem Group Başkanı Ahmet Lokurlu ve Öger Grup Yönetim Kurulu Başkanı Vural Öger, Antalya`da düzenledikleri basın toplantısında sistem hakkında bilgi verdi.

 

Otellerde en fazla giderin enerji olduğuna dikkat çeken Vural Öger, "Otellerde enerji masrafları diğer kalemlere göre daha fazla artıyor. Bu yüzden ALTERNATİF enerji kaynakları büyük önem taşıyor. Bu sistemle turistik tesislerin enerji giderlerini güneşten karşılaması mümkün." diye konuştu. Antalya`nın yılda 300 günün üzerinde güneş alan bir yer olduğunu belirten Öger, turistik tesislerin güneş enerjisinin optimal ve makismal kullanarak enerji temin edebileceklerine işaret etti. Sistemi güney sahillerindeki bütün tesislerde kurmak istediklerini dile getiren Öger, "Sistem, 4-5 sene içinde kendisini amorti ediyor. 5-6 sene sonra bir otelci olarak enerji giderim sıfır olacak." dedi.

 

Ahmet Lokurlu ise, Türkiye`nin enerji ihtiyacının yüzde 75`ini dışarıdan ithal ettiğine dikkat çekerek, "Hızla büyüyen Türkiye için bu durum oldukça büyük bir risk oluşturmaktadır." dedi. Türkiye`nin yenilenebilir enerji kaynakları, özellikle de güneş enerjisi açısından oldukça zengin olduğunu aktaran Lokurlu, Akdeniz Bölgesi`nde metrekareye yıllık 2 bin kWh`dan fazla direk güneş ışını düştüğünü, ancak bundan yeterince yararlanılamadığını vurguladı.

 

Söz konusu sistemi daha çok otel, hastane ve endüstriyel kuruluşlara kurdukları bilgisini veren Lokurlu, şöyle devam etti: "Bu sistemle hem soğutma hem de buhar üretiyoruz. Fas, Ürdün, Kıbrıs, Almanya, Fethiye ve Antalya`da birçok şirketi güneş enerjisiyle tanıştırdık. Şu anda Palm Beach`e kuruyoruz. Plam Beach, yılda 3,2 milyon kW elektrik, 120 bin kilogram da LNG tüketiyor. Elektriğin yüzde 40`ı soğutmaya gidiyor. Bu otele kuracağımız sistem 1,1 MW büyüklüğünde olacak. Kurulum tamamlandıktan sonra otelin enerji giderinin yüzde 70`i güneşten karşılanacak."

 

Lokurlu`nun verdiği bilgilere göre, 1,4-1,5 MW büyüklüğündeki bir sistemin maliyeti 1,6 milyon euro. İlk yıl otele 150 bin euro tasarruf sağlıyor.

 

Lokurlu, sistemi kurmak isteyen otellere bankaların üç yıl geri ödemesiz düşük faizli kredi verdiğini, ayrıca devlet teşviklerinden de yararlanmanın mümkün olduğunu aktardı.

www.timeturk.com/tr

13.09.2011

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR