Türkiye ‘Karbon Saydamlık Projesi’ne Akbank sponsorluğunda ve Sabancı Üniversitesi ev sahipliğinde dahil oluyor …

 

Dünyanın en büyük halka açık şirketlerini sera gazı salınımlarını açıklamaya davet eden Karbon Saydamlık Projesi Türkiye’de çalışmalarına  başlıyor

 

2000 yılından bu yana dünya genelinde ve geçen sene Brezilya, Çin Halk Cumhuriyeti, Kore ve Hindistan’da hayata geçirilen proje Türkiye’de Akbank sponsorluğunda Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu tarafından yürütülecek. Şirketlerin karbon ayak izini görülebilir kılmayı amaçlayan bu küresel proje kapsamında şirketlerin sera gazı salınım miktarlarının  ve iklim değişikliği  ile ilgili  yönetim politikalarının  kurumsal yatırımcıların bilgisine sunulması amaçlanıyor.

 

Sabancı Üniversitesi, Akbank sponsorluğunda dünyanın en kapsamlı ve prestijli çevre projesi olarak kabul edilen Karbon Saydamlık Projesi’ni (Carbon Disclosure Project – CDP) Türkiye’de hayata geçiriyor. İlk yıl İMKB’de işlem gören ve ISE-50 endeksine dahil olan 50 şirket, karbon salınımlarını ve iklim değişikliği ile ilgili politikalarını açıklamaya davet edilecek. İlk yılın sonuçları 2010 yılının son çeyreğinde açıklanacak. 55 trilyon dolar değerindeki varlığı yöneten 475 kurumsal yatırımcının desteğiyle kurulan ve kâr amacı gütmeyen bir uluslararası girişim olan Karbon Saydamlık Projesi, şirketlerin sera gazı salınımlarını ve iklim değişikliğine karşı aldığı önlemleri sektörel bazda karşılaştırmalı olarak içeren, geniş bir bilgi bankasına sahip.

 

Projeyi Türkiye’de yürütecek olan Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu’nun  Direktörü Prof. Dr. Melsa Ararat konuyla ilgili yaptığı açıklamada : “Proje kapsamında, ISE-50 endeksinde yer alan şirketlerin  sera gazı salınımlarını ve iklim değişikliğine tepkilerini ölçen bir anketi yanıtlamaları istenecek. Anket sonucunda yapılacak raporlama ile şirketlerin karbon künyesi çıkartılacak. Düşük karbon ekonomisine geçişi küresel boyutta teşvik etmeyi hedefleyen proje sayesinde; yatırım şirketlerinin yatırım kararlarını alırken iklim değişikliği risklerini dikkate almaları ve emsallerine göre  karbon emisyonu düşük olan şirketlere ağırlık  vermeleri sağlanmaya çalışılıyor. Bu sayede, iklim değişikliğini bir fırsat olarak değerlendirebilen şirketlerin değerinin artması bekleniyor” dedi. Gelecek yıllarda projenin kapsamının genişletileceğini belirten Ararat, CDP projesinin İMKB şirketlerinin ‘sorumlu’ yatırımcıların radarına girmesi için iyi bir fırsat olduğunu, bu projenin Türk şirketleri ile ilgili bilgi eksikliğini gidermede önemli bir adım olacağını  belirtti.

 

Projenin ana sponsorluğunu üstlenen Akbank’ın Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer konu ile ilgili açıklamasında iklim değişikliklerinin tehlikeli etkilerine ve sonuçlarına dikkat çekti. Sabancı Dinçer “Bilimsel araştırmalar gösteriyor ki sera gazlarının salınımlarındaki artış sonucunda ortaya çıkan iklim değişiklikleri hepimizi etkileyecek ölçüde kalıcı zararlar verecek. Dünya tarımsal alanlarının, su kaynaklarının azalmasından doğal afetlere kadar pek çok olumsuz senaryo ile karşı karşıyayız. Bu zararın maddi karşılığının 2020 yılı itibari ile küresel gayri safi milli hasılanın en az %20’si düzeyine erişebileceği öngörülüyor. Bugün alacağımız önlemlerle bu zararı en aza indirebiliriz. Akbank olarak, biz de geleceğin sorumluluğunu üzerimizde hissederek bu konudaki kararlılığımızı gerek kurumsal uygulamalarımız, gerekse desteklediğimiz  girişimlerle ortaya koyacağız” dedi.

 

Karbon Saydamlık Projesi (Carbon Disclosure Project – CDP)

Karbon Saydamlık Projesi, 2000 yılında, şirketlerin, yatırımcıların ve hükümetlerin iklim değişikliği tehdidine karşı önlem almalarını sağlayacak bilgileri toplamak ve paylaşmak amacıyla başlatıldı.

CDP aracılığıyla sera gazı salınımları ve iklim değişikliği stratejilerinin kamuoyuna ve yatırımcılara açıklanması sayesinde şirketler ve hükümetler karbon emisyonlarını azaltma hedefleri koyarak performans iyileştirmesi yapabiliyorlar. Bu veriler; kurumsal yatırımcılar, şirketler, kamu politikasını yönlendirenler, resmi kurumlar ve akademisyenler de dahil olmak üzere geniş bir kitle ile paylaşılıyor.

CDP, iklim değişiklikleri risklerinin şirketler tarafından nasıl yönetildiğini küresel çapta raporlayan tek bağımsız uluslararası kuruluş olma özelliğini taşıyor. Örgüt, dünyada, 55 trilyon dolar değerindeki varlığı yöneten 475 kurumsal yatırımcı adına hareket ediyor.

Basın Bülteni / Aralık 2009

-.-

CGFT Hakkında

Tarihçe

Kurumsal Yönetim Forumu (CGFT) 1 Mart 2003 tarihinde Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) ve Sabancı Üniversitesinin ortak çabasıyla kurulmuş ve 2004 yılı sonuna kadar ortak bir girişim olarak devam etmiştir. Bu dönem boyunca Forum un da katkılarıyla "Kurumsal Yönetim" konusu Türkiye nin gündeminde giderek önemli bir yer almıştır. Forum un kuruluş tüzüğünde yer alan farkındalık yaratma misyonu büyük ölçüde gerçekleşmiştir. 2005 yılı başından itibaren Sabancı Üniversitesi nin "Kurumsal Yönetim" alanında an fazla katma değeri bilimsel çalışmalar yoluyla üretebileceğinden hareketle Forum un çalışmaları bilgi üretme üzerine yoğunlaşmıştır. "CGFT" bugün disiplinler arası bir akademik girişim olarak Sabancı Üniversitesi Yönetim Bilimleri Fakültesi ev sahipliğinde çalışmalarını sürdürmektedir.

Amaç

Forum Kurumsal Yönetim in ekonomik gelişme ve toplumsal refaha katkısının bilincindedir. Forum un misyonu "Kurumsal Yönetim" konusundaki iyileştirmelere bilimsel araştırmalar yoluyla katkıda bulunmak, politika üretme sürecine destek olmak, akademisyenler ve uygulamacılar arasındaki diyaloğu desteklemek ve iyi kurumsal yönetimin savunuculuğunu yapmaktır.

Etkinlik Alanları

  • "Kurumsal Yönetim" konusunda değişik disiplinlerden gelen araştırmacıları bir araya getirir ve aralarındaki etkileşimi teşvik eder.
  • Akademisyenler, düzenleyiciler ve uygulayıcılar arasındaki diyalogu bilimsel katkılarla destekler.
  • Bilimsel araştırmalara ve ortak bilgiye dayanarak kamu politikalarının üretilmesi ve en iyi uygulamaların ("best practices") benimsenmesi konusunda yansız tavsiyelerde bulunur.
  • Araştırma yapar, yaptırır ve araştırmaları yaygınlaştırmak için çaba gösterir.
  • "Kurumsal Yönetim" konusunun derinlemesine anlaşılmasını sağlayacak aktiviteleri destekler, bu aktivitelerde yer alır.
  • Aynı amaca sahip yerel ve uluslararası kuruluşlarla işbirliği yapar.

İletişim

Kurumsal Yönetim Forumu

Yönetim Bilimleri Fakültesi

Sabancı Universitesi, 34956 Orhanlı-Tuzla, İstanbul

Tel:  +90-216 483 97 12 Fax: +90-216 483 96 99

www.sabanciuniv.edu.tr / Ocak 2010

-.-

www.solar-bazaar.com

www.solar-academy.com

www.solar-santral.com

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR