Mercanadalar’a Güneş Enerjisi

Güney Pasifik’in Yeni Zelanda’ya bağlı mercanadalarından oluşan Tokelau, enerjisinin tamamını güneş enerjisinden sağlayan ilk yerleşim alanı oldu.

 

Bir mega-watt’luk solar ( güneş enerjisi ile çalışan ) paneller, 1400 hanenin elektrik ihtiyacının %150’sini sağlamak adına adalara monte edildi. Maliyeti 4.7 milyon £ olan bu yöntem, bölgenin 187,000£ gayri safi yurtiçi hasılası baz alındığında pahalı gibi görünse de, motorin ve petrol ithaline son vereceği için uzun dönemde daha kar getireceğe benziyor.

 

4,032 adet solar paneli ve 1,344 pil Yeni Zelanda’lı firma PowerSmart tarafından yüklendi. Solar panellerinin, Tokelau enerji ihtiyacının %93’ünü karşılaması bekleniyordu. Geri kalan ihtiyaç ise hindistan cevizi yağından karşılanacaktı. Ancak panellerin, ihtiyacın %150’sini karşılamasıyla hindistan cevizi yağı, bulutlu günler, geceler ve acil durumlar için kullanıma ayrıldı.

 

Solar paneller sayesinde, Tokelau’nun yıllık karbondioksit salınımının 950 ton azalması bekleniyor. Tokelau’nun karbondioksit salımı çok olmasa da, bu yöntemin kullanımı, adalarda yaşayanlar için oldukça önemli.  Zira birkaç Pasifik Adası’nda olduğu gibi, Tokelau’nun denizden yükseklik seviyesi düşük- 5 metre. Mercanadaların bazı bölgeleri yükselen sulara karşı koyabilse de, temiz su şebekesindeki su, okyanustan gelen tuzlu su ile kirleniyor. Dolayısıyla ada halkının, az miktarda bulunan temiz suyu, enerji yerine öncelikle kendisi için kullanması gerekiyor.

 

Yenilenebilir kaynaklardan enerji elde eden diğer ülkelerin başında ise büyük hidroelektrik barajlarından enerji sağlayan Paraguay ile hidrogüç (su gücü)  ve jeotermal enerjisinden yararlanan İzlanda geliyor.

www.bilgicagi.com

01.11.2012

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR