Bulgar hükümeti yenilenebilir enerji santrallerini devre dışı bırakmayı planlıyor

 

Bulgaristan`da rüzgar ve güneş enerjisi santrallerinin yüzde 40`ının faaliyetinin durdurulması gündemde.

 

Bulgaristan`da görev başında olan geçici hükümet Bulgaristan Parlementosu’na ülkedeki güneş ve rüzgar enerjisi santrallerinin yüzde 40’ını geçici olarak faaliyet dışı bırakacak bir önerge sundu.

 

Konu hakkında açıklama yapan ülkenin geçici Enerji Bakanı Asen Vasilev ülkedeki elektrik sisteminin aşırı kapasite ve üretim sorunları nedeni ile hasta olarak niteledi.

 

Vasilev kararın Bulgaristan`daki rüzgar ve güneş enerjisi santrallerinin gerçek zamanlı üretim bilgilerini elektrik dağıtım sistemine gönderemedikleri nedeni ile alındığını söylerken, kanuni şartları yerine getiren santrallerinin faaliyetlerine tekrar başlayabileceğini ifade etti.

 

Bulgaristan’ın toplam kurulu elektrik üretim kapasitesi 12 GW iken bu gücün 1 GW’lık kısmını güneş enerjisi santralleri, 670 MW’lık kısmını ise rüzgar enerjisi santralleri oluşturuyor.

 

Bulgaristan yenilenebilir enerjisi sektörü ise hükümetin planına tepki gösterdi.

 

Bulgaristan Rüzgar Enerjisi Birliği Başkanı Mariana Yaneva, rüzgar ve güneş enerjisi santrallerinin ülkenin elektrik üretiminde yüzde 4 ila 5 oranında payı olduğunu ve sistemde dengesizlik yaratmadığını iddia etti. Yaneva gerçek zamanlı veri transferinin ise hangi ekipmanların kurulumunun yapılacağının kararlaştırılması ile 2-3 ay içinde çözülebilecek bir sorun olduğunu söyledi.

 

Bulgaristan Fotovoltaik Birliği`ne göre ise karar da yenilenebilir enerji santrallerinin dengesizlik yaratması değil, son aylarda ülkenin elektrik tüketimi ve ihracatındaki alışılmışın dışındaki gerileme etkili.

 

Ülkede Şubat ayında yoksulluk, artan işsizlik ve yüksek enerji fiyatları karşısında on binlerle kişinin katıldığı protesto gösterileri yapılmış, gösteriler sonucunda Boyko Borisov Başbakanlığındaki Bulgar hükümeti görevinden istifa etmek zorunda kalmış ve Mayıs ayında yapılacak seçimlere kadar geçici hükümet görev başına gelmişti.

www.yesilekonomi.com

02.04.2013

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR