Tatvan’ın Bu Köy Okulu Çok Teknolojik

Hüsnü M. Özyeğin Vakfı ve Özyeğin Üniversitesi öncülüğünde, kırsal kalkınma projesi çerçevesinde yürütülen projeler arasından iki tanesi daha hayata geçirildi. Bitlis’in Tatvan ilçesi Kavar Havzası’nda 8 dersliğe sahip bir ilköğretim okulunda gerçekleştirilen projelerle çevredeki tarlalar güneş enerjisiyle sulanacak, öğrenciler uzaktan eğitimle İngilizce öğrenecek.

 

Ve bu daha sadece bir başlangıç…

Projelerin destekçileri arasında Hüsnü M. Özyeğin Vakfı ve Özyeğin Üniversitesi’nin yanı sıra ANEL, IBM, Microsoft, Pearson ve YGA (Young Guru Academy) da bulunuyor.

 

Hüsnü M. Özyeğin Vakfı’nın 2009 yılından bu yana Bitlis’in çeşitli bölgelerinde gerçekleştirdiği projelerden yeni ve güzel haberler gelmeye devam ediyor. Bölge halkının yaşamına dokunan projelere imza atan Vakfın, Özyeğin Üniversitesi, YGA (Young Guru Academy), IBM, Microsoft, ANEL ve Pearson’ın işbirliğiyle gerçekleştirdiği iki proje daha tamamlandı. “Güneşli Okullar, Sulu Tarlalar” adlı proje kapsamında ilk kez, Tatvan’da bir ilköğretim okulunun çatısına kurulan güneş panelleri ile hem elektrik üretilmeye, hem civar köylerdeki tarlaların sulaması yapılmaya başlandı. Bunun yanında aynı okulun, içinde uzaktan eğitim amaçlı kullanılması planlanan RoundTable adlı yeni bir teknolojinin bulunduğu teknokütüphanesi de tamamlandı. “Okulu” odağına alan projeler, teknoloji yardımıyla zorlu köy yaşamını daha kolay ve konforlu bir hale getirmeyi amaçlıyor.

 

Kendi elektriğini üreten okul

Hüsnü M. Özyeğin Vakfı (HMÖV), Özyeğin Üniversitesi, YGA, IBM ve ANEL işbirliği sonucu ortaya çıkan “Güneşli Okullar, Sulu Tarlalar” projesiyle, Bitlis’in Tatvan İlçesi Kavar Havzası’ndaki 8 derslikli Hüsnü M. Özyeğin Vakfı Deniz Süren İlköğretim Okulu’nun kendi elektriğini üretmesi sağlandı. Yine HMÖV tarafından Kırsal Kalkınma Projesi kapsamında yapılan ilköğretim okulu, kışın aldığı güneş ışınlarıyla kendi elektriğini üretirken, yaz aylarında ise civar köylerdeki tarlaların sulamasını yapabiliyor.

 

Bölgedeki en modern ve yenilikçi yapı olarak inşa edilen okulun yapımında, yöreye ait tamamen doğal malzeme kullanılmasına dikkat edildi. Konumu ve yönü de güneş enerjisinden faydalanılacağı göz önüne alınarak planlanan ve buna göre yapılan okul, yöresel ‘ahlat taşı’nın kullanıldığı ilk modern bina olma özelliğine de sahip. Yüksek rakımı, serin iklimi ve ışınlama açısının uygunluğu ile Tatvan, böyle bir uygulama için oldukça elverişli bir bölge.

 

Yüzde 40 enerji tasarrufu sağlayacak

Özyeğin Üniversitesi Enerji Çevre ve Ekonomi Merkezi (EÇEM)’nin destek verdiği 3.6 kW’lık bir kapasiteye sahip olan bu sistemle, aylık elektrik tüketiminde %40 tasarruf sağlanması hedefleniyor. Bölgede bundan sonraki aşamada yapılması planlanan projeler, buradan elde edilen veriler göz önüne alınarak değerlendirilecek. 6 Köy bulunan havzada mevcut sistemle 50-100 dönümlük bir alanda sulama yapılabiliyor. Sistem, kapasite artırmaya ve yaygınlaştırılmaya da müsait.

 

Teknokütüphane Tatvanlı çocukların dünyaya açılan kapısı olacak

Hüsnü M. Özyeğin Vakfı’nın Özyeğin Üniversitesi, YGA, Microsoft ve Pearson işbirliğiyle gerçekleştirdiği teknokütüphane ise bilgisayar, projektör, ses sistemi gibi eğitime katkı sağlayacak tüm teknolojik alt yapıya sahip. Ancak daha da önemlisi kütüphanede, yeni bir teknoloji olan ve uzaktan eğitim amaçlı kullanılması planlan bir RoundTable sistemi de bulunuyor.

 

Entegre 360 derece video kamera ile donatılmış bir telekonferans sistemi olan RoundTable ile Türkiye’nin herhangi bir noktasında yapılan bir oturum, interaktif olarak Türkiye’nin ve hatta dünyanın bir veya birkaç farklı noktasından aynı anda takip edilebiliyor. Sistemin, uzaktan eğitim amaçlı kullanılması planlanıyor.

 

Tatvan’lı çocuklar Özyeğin Üniversitesi’nden İngilizce öğrenecek

Kütüphanede kurulan roundtable sistemiyle, Özyeğin Üniversitesi “Sosyal Girişimcilik 102 – Saha Çalışması” dersi ve YGA öğrencileri, okuldan seçilen 6. ve 7. sınıf öğrencilerine İngilizce eğitimleri verecek. Bu grupların her biriyle her hafta 1,5’ar saatlik dersler yapılacak. Bu derslerle öğrencilerin interaktif ve eğlenceli bir şekilde İngilizce öğrenmeleri amaçlanıyor.

 

Pearson ve Özyeğin Üniversitesi Hazırlık Bölümü’nün katkılarıyla gerçekleşecek İngilizce eğitimlerin yanı sıra, YGA’nın 12-13 yaş grubu Tatvanlı öğrenciler için özel olarak tasarladığı kişisel gelişim programı “Oku Düşün Paylaş” programı da gerçekleştirilecek. İlk etapta 7. Sınıf öğrencilerine verilmesi planlanan ‘Oku Düşün Paylaş’ dersleriyle daha çok okuyan ve yazan, sosyal sorumlu bireyler olarak yetişmeleri hedefleniyor. Özyeğin Üniversitesi ve YGA öğrencileri, eğitim vermeden önce kendileri de ‘eğitmen eğitimlerini’ alacaklar. Eğitimlerin içeriklerinin ilerleyen zamanlarda zenginleştirilmesi ve farklı konularda da eğitimler verilmeye başlanması da planlanıyor.

www.gunesdergisi.com

04.04.2012

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR