Kütahya`da 250 Bin Atık Pil Toplandı

Kütahya Çevre ve Orman Müdürlüğü tarafından, kullanım ömrünü tamamlamış 250 bin atık pil toplandı.

 

Çevre ve Orman Müdürlüğü, Kütahya genelinde ilköğretim okulları arasında 2010-2011 eğitim yılı başında pil toplama kampanyası başlattı. En çok atık pil toplayan okullara Vali Yardımcısı Cengiz Horozoğlu, İl Çevre ve Orman Müdürü Mehmet Kuşcu, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Ramazan Çekiç tarafından, dereceye giren okul idarecilerine plaket takdim edildi.

 

İl Çevre ve Orman Müdürü Mehmet Kuşcu, törendeki konuşmasında, atık pillerin kesinlikle evsel atıklarla karıştırılmaması gerektiğini ve çöpe atılmaması gerektiğini açıkladı. İl Çevre ve Orman Müdürü Mehmet Kuşcu, "Atık piller çöpe atıldığı zaman dış kapları zamanla delinir ve bünyelerindeki metaller ve kimyasal maddeler toprağa ve suya karışabilir.

 

Neticede atık piller çevre kirlenmesine yol açtıkları gibi, civa ve kadmiyum gibi ağır metallerin besin maddelerine bulaşmaları sonucunda insan sağlığına zarar verebilirler. Akümülatör ve pillerin üretiminde kullanılan elementler, teknolojinin gelişim süreci içerisinde daha önce sadece element tablosunda bilinirken, şu an evimizde kullandığımız elektronik aletler ve pillerle temas edilir duruma gelmiştir.

 

Ömrünü tamamlamış atık piller belirli atık toplama sistemi ve disiplini ile toplanmalı ve bu konuda bakanlığımızdan çalışması esaslı bir yarışmaya tabi tutulmuştur." dedi.

 

Kütahya Valiliği lisanslı firmalarca bertaraf veya geri kazanıma tabi tutulmalıdır. Çevresel duyarlılık ve geleceğin çevre konusunda korunması konusunda en büyük eğitim ve bilinçlendirilmesi gereken geleceğin teminatı, ilköğretim yaşındaki öğrencilerimiz, İl Çevre ve Orman Müdürlüğümüzce organize edilen ferdi ve takım ve İl Çevre ve Orman Müdürlüğü olarak, Kütahya genelinde ilköğretim okulları arasında 2010-2011 eğitim yılı başında Pil Toplama Kampanyası başlatıldığını açıklayan Kuşcu, şöyle dedi: "Öğrenci başına en çok atık pil toplayan okullara çeşitli ödüller verilmesi planlanmış ve yarışma başarılı bir şekilde sonuçlanmıştır.

 

Atık pil toplama yarışmasına, il genelinde 62 adet ilköğretim okulumuz katılmıştır. Ayrıca, yarışma kapsamında olmamakla birlikte 5 adet ortaöğretim kurumumuz da bu organizasyona katkıda bulunmuştur. İlköğretim okullarımız arasında oransal olarak, öğrenci başına en fazla atık pil toplayan okullarımızdan, Domaniç İlçemizden Durabey İlköğretim Okulu birinci olmuş ve dizüstü bilgisayar ile Çavdarhisar ilçemizden Kızık Köyü İlköğretim Okulu ikinci olmuş ve projeksiyon cihazı ile Domaniç ilçesi llıcaksu İlköğretim Okulu üçüncü olmuş ve masa tenisi takımı ile ödüllendirilmiştir.

 

Ayrıca, bu üç ilköğretim okulumuza, `Çevreye Duyarlı Okul` plaketi verilmiştir. Kampanya kapsamında, okullarımızda okuyan öğrencilerimiz kanalı ile yaklaşık 175 bin adet ve Çevre ve Orman Müdürlüğümüzün diğer sanayi kuruluşları ile ticaret merkezleri kanalı ile çeşitli boyutlarda, toplamda yaklaşık 250 bin adet atık pil toplanmıştır."

 

Kent merkezinde bulunan okulların yanı sıra ilçede bulunan okulların dereceye girmesine dikkat çeken Vali Yardımcısı Cengiz Horozoğlu, bu çalışmayı nasıl başardıkları konusunda okul idarecilerinden bilgi alarak, çevre konusunda önderlik yapmalarından dolayı teşekkür etti. Çevrenin bir bilinç meselesi olduğunu açıklayan Vali Yardımcısı Cengiz Horozoğlu ise "Medeni bir toplumda olması gereken bazı bilinçleri bütün toplumun ortaya çıkartması lazım.

 

Bu, aynı zamanda çevre bilinci olarak algılandığı için sadece pil konusunda değil hemen hemen çevrenin kirlenmemesi için bütün hususlara dikkat edilmesi anlamı çıkmaktadır ve bu bir semboldür. Vatandaşlarımıza verilmiş olan bir mesajdır. Bunun iyi algılanıp bundan böyle de özellikle marketlerimizde pil toplama noktalarının tespit edilerek, atık pillerin o marketlerdeki veya diğer yerlerdeki noktalara atmalarını öneriyorum." diye konuştu.

 

Daha sonra en fazla atık pil toplayarak birinci olan Domaniç Durabey İlköğretim Okulu`nun plaketini ve hediyesini Vali Yardımcısı Cengiz Horozoğlu, ikinci olan Çavdarhisar Kızık Köyü İlköğretim Okulu`nun plaket ve hediyesini İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Ramazan Çekiç, üçüncü olan Domaniç llıcaksu İlköğretim Okulu`nun plaket ve hediyesini İl Çevre ve Orman Müdürü Mehmet Kuşcu verdi. (Cihan Haber Ajansı) 05 Temmuz 2011

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR