Güneş ‘online’ doğacak

Hızla büyüyen ancak geçtiğimiz yıl yüksek maliyetler yüzünden zora giren Çinli güneş paneli üreticileri çözümü internette buldu. Dünyanın en büyük panel üreticilerinden Yingli Solar’ın CEO’su internet platformları üzerinden satış yapmaya başlayabileceklerini açıkladı.

 

2008-2012 yılları arasında Çin’deki panel üretimi 10’a katlarken, 2012 yılı güneş paneli üreticileri açısından pek de memnun edici geçmedi. Talep beklenen boyutta artış göstermezken, yüksek işletim maliyetleri firmaları zora soktu. Öte yandan, ABD Ticaret Bakanlığı’nın Çin malı güneş panellerine antidamping soruşturması açmasının ardından, Avrupa Birliği de Çinli üreticiler hakkında Avrupa pazarında yasadışı şekilde fiyat kırdıkları gerekçesiyle soruşturma başlattı. Bir zamanlar Çin’in en büyük güneş enerjisi firması olan Suntech, 15 Mart’ta iflas başvurusunda bulundu. Bu sıcak gelişmeleri, dünyanın en büyük fotovoltaik (PV) üreticilerinden Yingli Solar’ın Başkanı Liansheng Miao’ya sorduk. Miao, krizi fırsata çevirmenin yollarını aradıklarını, bir düşüncelerinin de internet platformları üzerinden satışa başlamak olduğunu söyledi. Yingli Solar’ın bu planı gerçekleşirse, internet sitesinden güneş paneli sipariş edip, evde kurmak mümkün olacak.

 

AMAZON’DAN SİPARİŞ

Çin’in Baoding şehrinde bir araya geldiğimiz Miao, “Güneş panelleri daha çok bir tüketici ürününe dönüşecek. Dünyanın her yerinde kullanılıyor. Amazon veya Alibaba ile işbirliği yapabiliriz. İki yıl içinde kurumsal müşteriler veya santralların yanı sıra, herkesin kendi çatısında, bahçesinde kurabileceğini düşünüyorum” diye konuştu. Lisanssız Elektrik Üreticileri Derneği’nin (Lİ-DER) verilerine göre, Türkiye’de bugüne kadar güneş enerjisiyle lisanssız elektrik üretmek için toplam 70 megavat kurulu gücünde yaklaşık 300 başvuru onay aldı. Ancak Lİ-DER Başkanı Yalçın Kıroğlu, internetten güneş paneli alarak, çatıda kurmanın şu anda Türkiye’de uygulanabilir olmadığını savunuyor.

 

BAŞVURU ÇOK PAHALI

Kıroğlu, Türkiye’de lisanslı veya lisanssız elektrik üretim tesisi kurmak istenildiğinde, Enerji Bakanlığı’ndan alınması gereken bir proje onay süreci olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu: “Onay için dev bir klasör elektrik projenizi birilerine hazırlatmanız lazım. Bu dosyaları almak için talep edilen rakamlar çok yüksek. 20 bin Euro’ya kadar çıkabiliyor. Güneşte 10’u aşkın kamu kuruluşundan belge almak gerekiyor. Bakanlık şimdi yönetmelikleri yenileyerek, bu sorunu çözmeye çalışıyor. Bu yapıldığında ev pazarı büyüyecek. Onay alan 300 başvuru içerisinde ev kullanıcıları çok düşük. Kurumlar, ticari işletmeler, belediyeler var. Bunlar çözümlendiğinde dünyanın iki yılda yaptığını, Türkiye üçüncü yılda yapar.”

 

Üretime 600 MW barajı

* ÜRETİM-LERİNİN yüzde 60’ının Avrupa, yüzde 12’sinin ABD’ye yönelik olduğunu kaydeden Miao, “Anti damping uygulamalarına karşı Çin dışında üretime başlamayı düşünüyoruz. ABD’ye yakın olması açısından Meksika, Avrupa pazarı için de Doğu Avrupa öne çıkıyor. Yılda 600 megavatlık satış yapabilecek kapasite yatırımı önemli. Çin’in dışına çıkmak maliyetlerimizi yüzde 20 oranında artırabilir. O nedenle duygusal bir karar olmayacak” diye konuştu.

 

Özyeğin’e güneş tesisi

* GEÇTİĞİMİZ yıl İstanbul’da ofis açarak Türkiye’ye giren Yingli Solar, Türkiye’deki projeler için düğmeye bastı. 16 bin çalışanı bulunan dev şirketin Başkanı Miao, Türkiye’nin kendileri için önemli bir pazar olduğunu vurgulayarak, özellikle havaalanı ve üniversitelerle görüştüklerini anlattı. Çinli şirketin Türkiye’deki en önemli projelerinden biri de Özyeğin Üniversitesi’nin Çekmeköy Kampusu’ndaki güneş panelleri. Kampustaki elektrik ihtiyacını karşılayacak güneş enerjisi panellerini bu yıl tamamlayacaklarını kaydeden Yingli Solar Türkiye Genel Müdürü Uğur Kılıç, “Şu anda havaalanları, üniversiteler ve turizm tesislerindeki projeler için bir çalışma başlattık” dedi.

 

İkinci etap başlıyor

* SUNTECH örneğinin bir şirket krizi olduğunu, dile getiren Miao, “Panel üreticileri ikinci etaba hazırlanıyor. Bir anda çok hızlı büyüme yaşandı. Şimdi şirketler satın alma, birleşmeler yoluyla daha olgun bir piyasaya doğru ilerliyor. Suntech veya diğer şirketlere olanlar nedeniyle güneş paneli sektörüne yönelik bir güven kaybı yok. Biz risklere karşı hazırlıklıyız” diye konuştu.

 

Güneş otelleri

* UĞUR Kılıç, özellikle turizmde güneşten elektrik üretiminin gelecekte öne çıkacağını belirterek, Yingli Solar’a ait Power Valley Jianjiand International Hotel’i örnek gösteriyor. Dış yüzeyinde 4 bin 500 metrekarelik alanda güneş panelleri kullanılan oteldeki projenin büyüklüğü 1.5 megavat büyüklüğünde ve tüm aydınlatma sistemi güneş enerjisiyle karşılanıyor. Merve ERDİL

www.hurriyet.com.tr / ekonomi

05.04.2013

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR