Güneş enerjisi şirketlerinin hisseleri yükselişe geçti

Olumlu haberler New York borsasındaki güneş enerjisi şirketlerinin hisselerini yükselişe geçirdi.

 

Aralarında Suntech, Yingli Green, Trina Solar, JA Solar, China Sunergy ve First Solar gibi şirketlerin olduğu güneş paneli üreticilerinin New York borsasındaki hisseleri dün yükselişe geçti.

 

Hisselerin yükselişine neden olan olumlu hava büyük ölçüde Trina Solar şirketinin Yönetim Kurulu Başkanı’nın şirketinin 2013’ün ikinci yarısında karlı duruma geçeceğini açıklamasından kaynaklandı.

 

Bununla birlikte hisselerdeki yükselişe neden olan ikinci etken ise Warren Buffett’ın Suntech’ı satın almayı düşündüğüne yönelik haber oldu.

 

Hong Kong Economic Times tarafından ismini belirtmek istemeyen bir kaynağa dayandırılan haberde Berkshire Hathaway’in bağlı şirketi MidAmerican Energy Holdings’in Suntech’i satın almayı değerlendirdiği belirtiliyordu. Dünyanın en büyük güneş paneli üreticilerinden olan Çinli firma geçen ay ülkesinde iflas düzenlemesi altına girmişti.

 

Haberin ardından yüzde 28’e kadar değer kazanan hisseler günü yüzde 15.7 yükselişle kapattı. MidAmerican Energy Holdings ise spekülasyonlar üzerine yorum yapmayacağını açıkladı.

 

MidAmerican Holdings portföyünde halihazırda toplam kurulu güçleri 1,830 MW olacak rüzgar, güneş, jeotermal ve hidroelektrik projeleri bulunuyor.

 

Şirket Ocak ayında yaptığı açıklamada SunPower’dan toplam kurulu güçleri 579 MW olacak iki ayrı güneş enerjisi santrali projesini satın aldığını açıklamıştı. Açıklamada bu yatırımların toplam maliyetinin ise 2.5 milyar dolara ulaşacağı bildirilmişti. Şirket 2011 Aralık ayında ise First Solar’dan 550 MW’lık Topaz güneş enerjisi santrali projesini 2 milyar dolara satın almıştı.

www.yesilekonomi.com

09.04.2013

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR