45 Yıllık Fener Ustası Yaşar Dağlı, Deniz Fenerlerinde Güneş Enerjisi Kullanılmaya Başlanınca Turistik Eşya Üreticisi Oldu.

 

Deniz feneri ustası Yaşar Dağlı, iş alanında gelişen teknoloji karşısında turistik eşya üreticisi oldu.

 

Tarihi Kemeraltı Çarşısı`nda fener üretimini devam ettiren Yaşar Dağlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilkokul çağlarından bu yana sürdürdüğü fener üretiminin artık tarihe karıştığını, kendisinin son usta olduğunu söyledi.

 

Fenerlerinin Türkiye`nin yanı sıra dünyada birçok ülkende kıyı şeridindeki fener kulelerinde çalışmaya devam ettiğini aktaran Dağlı, geçmişte karpitle çalışan deniz fenerlerinin zamanla gelişen gaz yağı teknolojisine uygun hale getirildiğini, ancak güneş enerjisi teknolojisinin geleneksel fenerlere duyulan ihtiyacı ortadan kaldırdığını anlattı.

 

Dağlı, deniz feneri üretiminin bitmesiyle faytonlar ve gemiler için fener üretmeye ağırlık verdiğini, bu alanda da Uzakdoğu menşeli ürünlerle rekabet edemediğini dile getirdi. Kendisinin el emeği ile pirinçten üretim yaparken Uzakdoğu`dan gelen ürünlerin teneke saçtan yaptığını, kalite farkının anlaşılamaması nedeniyle ithal ürünlerin tercih edildiğini belirten Dağlı, şöyle konuştu:

 

``Deniz feneri üretimi artık tarih oldu, faytonlar ve düğün alayları için üretim yapıyoruz. Geçmişte 15 işçinin sipariş yetiştirmek için çalıştığı atölyemde şu an tek kişiyim. Geçmişte günde 20-30 adet fener üretebiliyorduk, bugün ise iki ayda 3-4 fener siparişi alıyoruz. Akhisar`daki fayton fabrikasından talep gelirse çalışıyoruz. Bir de tamirat işleri var. Turistik eşya olarak da çeşitli talepler geliyor. Düğün alayları için çok sipariş gelmeye başladı. Fenerlerin farklı alanlarda kullanımı mümkün, bu konuda taleplere açığız.``

 

Fener üretiminde el emeğiyle saça şekil verildiğini, lehimleme işlemi sırasında tuzruhu, nişadır, parlatma işlemi için de kurşun ve kalay gibi kimyasalları kullandıklarına değinen Dağlı, bu maddeler nedeniyle sağlığının bozulduğunu, çoğunlukla atölyesine gelmek istemediğini ancak başka bir mesleği olmadığı için fener üretimine devam ettiğini de sözlerine ekledi.

www.beyazgazete.com

17.04.2013

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR