Çinliler Türkiye`de yatırım bakıyor

Çinli şirketlerin 1,320 MW`lık kömür santrali yatırımına talip olduklarını bildiren EPDK Başkanı Yılmaz, `Çinliler, diğer bazı yatırım fırsatları için de değerlendirmelere başladı` dedi.

 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, geçen hafta Pazar günü yapılan seçimin ardından enerji sektörüne yatırımcıların ilgisinin arttığını, Çinli şirketlerin 1,320 MW`lık kömür santrali yapımının yanı sıra diğer bazı yatırım fırsatları için değerlendirmelere başladığını söyledi.

 

Reuters`ın sorularını yanıtlayan Yılmaz, seçimlerin ardından birleşme ve satın almalarda bir hareketlenme beklediğini belirterek, "Yabancı yatırımcılar siyasi istikrarı çok önemsiyorlar, bu doğal da. Önümüzdeki dönemde yabancıların yatırımlarının artacağına yönelik inancım büyük" dedi.

 

`Doğalgaz alanında yatırım yapmak istiyorlar`

Seçimin hemen ardından Japon yatırımcılarla bir araya geldiğini kaydeden Yılmaz, "Japon Sumitomo şirketi doğalgaz alanında yatırım yapmak istiyor. Bu kapsamda CNG ve LNG terminal ve dolum tesisleri yapmak istiyorlar" dedi.

 

Yılmaz, bunun yanı sıra bir araya geldiği Çinli şirketlerle önümüzdeki dönemde enerji sektöründeki yatırım fırsatlarını ele aldıklarını kaydederek, "Yenilenebilir enerji ve kömür üretim santralleri yapmak istiyorlar. 1,320 MW`lik santral yapmak istiyorlar ve ek yatırımlar için de arayış içindeler" dedi.

 

Yılmaz, bu yıl doğalgaz tüketiminin 50 milyar metreküp olacağını ve 2016 yılında da bunun üzerinde bir tüketim beklediklerini kaydetti. Bu yıl tüketimin 51 milyar metreküp olması bekleniyordu.

 

Elektrik tüketiminin ekonomik büyümeyle doğrudan orantılı olduğunu kaydeden Yılmaz, "2016`da elektrik tüketim artışının yüzde 5-6 olmasını bekliyoruz" dedi.

 

Yılmaz, bu yıl elektrik üretiminde yüzde 3.5-4 artış olacağını, şu ana kadar net 2,650 MW`lık kurulu gücün devreye girdiğini ve yılı net 3,000 MW ek kurulu güçle tamamlamayı öngördüklerini kaydetti.

 

Türkiye`nin kurulu gücü 70,000 MW`nin üzerinde bulunuyor.

www.dunya.com / dış ilişkiler

05.11.2015

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR