Güneş enerjisi 3 milyar dolar tasarruf sağlayabilir

Halihazırda güneş enerjisinden her yıl 750 milyon dolar tasarruf eden Türkiye bunu yaklaşık 3 milyar dolara çıkarma potansiyeline sahip.

 

Türkiye, güneşi enerjiye dönüştürmekte önemli yatırımlar yapıyor. Buna rağmen doğal kaynak olan güneşten faydalanma oranı ise çok düşük. Türkiye’de 4 milyon evde güneş enerjisi kullanılmasına rağmen, bu sayı, kullanım potansiyeline göre yüzde 20 seviyelerinde kalıyor. Kullanımdaki bu rakam ise Türkiye’nin güneşle birlikte sağladığı tasarruf miktarı da her yıl 750 milyon dolar değerindeki doğalgaz ithalatına eşit ve ithalatı engelliyor. Güneşten tam anlamıyla yararlanılması durumunda ise tasarruf miktarı 4 kat artacak durumda.

 

Kayseri’de üretim yapan Ali Ezinç, Türkiye’de genellikle ısıtma amaçlı olarak kullanılan güneş enerjisinin, ALTERNATİF enerji kaynağı olarak önümüzdeki günlerde büyümeye çok açık bir sektör olduğunu söyledi. Ali Ezinç, Türkiye’nin, Çin’den sonra bu alanda ikinci en büyük pazar olduğunu hatırlatarak, firma olarak, ısıtma sistemlerine ait komponentlerin tamamını ürettiklerini ve 30 yıldır bu alanda üretim yaptıklarını ifade etti.

 

Ezinç, Türkiye’den ilk güneş enerjisi sistemleri ihracatını yapan ve 80 ülkeye doğrudan ihracat gerçekleştiren firma olduklarına işaret etti. Ezinç, yakın dönemde ise ALTERNATİF enerji kaynakları arasında gösterilen güneş enerjisinden elektrik üretme lisansına sahip firmalarla yatırım ortaklığı kuracaklarını açıkladı. Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ezinç, Türkiye’nin en büyük güneş enerjisi sistemleri üreticisi olarak, sektöre yönelik devlet desteğinin gerekli olduğuna inandıklarını dile getirdi.

 

Ali Ezinç, dünyada güneş enerjisi konusunda Almanya, İspanya, İsrail gibi büyük pazarlar ve aynı zamanda devlet tarafından getirilmiş destekler veya zorunluluklar olduğunu belirterek, şu bilgileri verdi: “Bu ülkelerde yeni binalar inşa edilirken veya ruhsat verilirken güneş enerji sistemlerine yer verilip verilmediği kontrol ediliyor. Maalesef Türkiye’de böyle bir zorunluluk ya da herhangi bir destek söz konusu bile değil. Bizler sektörde oyun kurucu firma olarak Türkiye’de 950 satış noktası ile en küçük kasabalarda bile vatandaşa ulaşıyoruz. Müşterilerimizden aldığımız güçle bu sene 30. yılımızı kutluyoruz. Türkiye’de yaklaşık 4 milyon evde güneş enerjisi kullanılmasına rağmen bu sayı kullanım potansiyelinin yüzde 20’sine denk geliyor. Bu sayının ülkenin enerji tasarrufu adına artırılması gerekiyor. Bu yetersizliğe rağmen mevcut kullanım sayesinde her yıl 750 milyon dolarlık doğalgaz ithalatı engelleniyor ve tasarruf sağlanıyor. Devlet desteği ve pazarın büyümesi ile bu rakam 4 katına kadar çıkabilir.” CİHAN

www.dunyabulteni.net

16.05.2013

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR