Kutlu Enerji, Güneş Enerji Santrali Onayını Aldı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilebilir Enerji Genel Müdürlüğü, Kutlu Enerji`nin Çiğli Atatürk Organize Sanayi Bölgesi`ne yapacağı `Güneş Enerji Santrali` projesine onay verdi.

 

Kutlu Enerji Başkanı Kasım Kutlu, 1978 yılından beri süre gelen hayali gerçekleştirmenin heyecanını yaşadıklarını belirterek "ETKB Yenilebilir Enerji Genel Müdürlüğü, projemize onay vermiş ve TEDAŞ`ın da izin belgesi elimizde bulunmaktadır. Geç kalan bu teknolojiye geçiş yapıyor olmak ülkemiz menfaatlerini göz önünde tutacak olursak yine de sevindirici bir husustur. İster temiz enerji olarak isterse natif enerji olarak düşünsek de güneşi, rüzgarı değerlendirmek ekonomimiz için artı bir değer katacaktır" dedi.

 

GÜNEŞ ENERJİ SANTRALLERİ

Güneş enerjisi santralleri, güneş ışığından gelen enerji parçacıklarını elektrik enerjisine çeviren santraller olarak biliniyor. Santrallerde, hesap makinelerindekine benzer fakat büyük ebatlarda güneş pilleri kullanılır. Güneş pilleri fotovoltaiktir. Üzerine gelen güneş ışınlarını elektriğe çevirirler. Bu pillerin ana maddesi kristal silisyum ve galyum arsenittir.

 

Güneş enerjisi santralleri yapım-işletme maliyetleri ve verim açısından karlı bir enerji yolu değildir. Bu gerekçelerle yaygın kullanılmamaktadır. Doğaya zararının minimum olması açısından geleceğin enerji üretim sistemlerinden birisidir.

 

Fransa`da güneş enerjisinin farklı biçimde kullanıldığı güneş enerjisi santrali bulunmaktadır. Bu santralde odakları kesişecek şekilde çukur aynalar ve bu çukur aynaların ışığını destekleyen düz aynalar mevcuttur. Aynaların odaklarının kesişim noktasında bir su havuzu bulunmaktadır. Güneşten aldığı ışığı odak noktasında birleştiren ayna, odak noktasında 1700 C`ye varacak ısı toplamaktadır. Bu ısı, buhar enerjisine, oradan buhar tribünleri ile elektrik enerjisine çevrilmektedir. Yakıt maliyeti sıfırdır. İZMİR (İHA)

www.haberler.com

21.05.2013

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR