“Yatırım Yapmak İçin 5 Neden”

Son yıllarda İç Anadolu’da özellikle de Konya - Karaman bölgesine iş adamları ve yatırımcılar için oldukça cazip ve sürdürülebilir yatırım fırsatları ortaya çıkmakta ancak bilgi eksikliği ve kulaktan dolma bilgilerle gerek yatırımcılar, gerekse farklı iş alanlarında yatırım planlayan iş adamları için göz korkutan, yıldıran bu yüzden de zaman zaman zarar ettiren, zaman zaman da başlamadan son bulan girişimlere tanık olmakta, bu hikayeleri de zaman içinde haber olarak sizlere aktarmaktayız, sorumlu yayıncılık ilkesi doğrultusunda bu konuda bilgi edinmek isteyenlere ve zarar edenlere yol haritası olması bakımından bu haberi yapmayı uygun gördük, gittik yerinde uzman bir kuruluşa uzman bir danışmana sorduk hem öğrendik hem de öğrenmenizi istedik …

 

“Yatırım Yapmak İçin 5 Neden”

 

- YÜKSEK YENİLENEBİLİR POTANSİYEL

- EN YÜKSEK LİSANS İZNİ

- ENERJİ TEŞVİKLERİ

- GELİŞMİŞ SANAYİ ALTYAPISI

- YATIRIM DANIŞMANLIK DESTEĞİ

 

YÜKSEK YENİLENEBİLİR POTANSİYEL

Ülkemiz, güneş enerjisi potansiyeli bakımından sektörde birçok yatırım yapılan Almanya ile kıyaslandığında,  yaklaşık iki kat daha verimli bir ülke konumundadır. Ülkemizde de yıl boyu alınan güneş ısınımı bakımından ülkemizin en verimli bölgeleri, güneye en yakın bölgeleridir. Ancak ülkemizin en güney bölgeleri, Turistik bölgeler olduğundan buralarda güneş enerjisi santrali yatırımı yapmak çok zordur. Ülkemizde yatırımcıların güneş santralleri yatırımları için yaptıkları değerlendirmelerde; yatırım yapılan bölgenin güneş enerjisi potansiyelinin yanında sahanın tarıma elverişli olup olmadığı ile enerji nakil hatlarına olan uzaklığı dikkate alınmakta olduğunu görüyoruz. İşte tam da bu noktada bölgemiz avantajlı hale gelmektedir. Çünkü tüm bu kriterleri sağlayan ender bölgelerden birisidir. Bölgemizde yatırım yapacak yatırımcılar hem ülkemizin en yüksek güneş enerjisi potansiyeline sahip bölgesinde yatırım yapma imkanını bulacak hem de tarıma elverişsiz ve trafo merkezinin sınırında bir arazide yatırım yapabileceklerdir.

 

EN YÜKSEK LİSANS İZNİ

Konya-Karaman bölgesinin Türkiye’nin güneş enerjisi yatırımları için en büyük potansiyele sahip bölgesi olduğu Enerji Bakanlığımız tarafından da teyit edilmiştir.  Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı tarafından yapılan çalışma ile 8 Ocak 2011 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan ve 2013 yılı sonuna kadar toplam 600 MW’lık kapasite ile sınırlandırılan güneşten elektrik üretimi yatırımları için lisans verilebilecek bölgeler listelendi. Bu çalışma ile toplam 27 bölgede yatırım izni verildi. Söz konusu 27 bölge arasında yatırım izni verilen en büyük kapasiteli bölge Konya olarak belirlendi. Toplam 13 trafo merkezi belirlenen Konya’ya, 600 MW’lık yatırımların 92 MW’lık kısmı verildi. Ayrıca 3 trafo merkezi belirlenen Karaman için 38 MW’lık kapasite tayin edildi. Konya-Karaman bölgesi için toplamda 130 MW’lık yatırım kapasitesi verilerek, Türkiye’de 2013 yılı sonuna kadar yapılacak toplam güneş enerjisi yatırımlarının  %22’sinin bölgemizde yapılması kararlaştırıldı. Bölgemizin, sahip olduğu yüksek miktarda düz, engebesiz ve tarıma elverişsiz saha kapasitesi ile güneşten elektrik üretim santrallerinin en yoğun bulunacağı bölge olarak ilerleyen yıllarda yatırımcıların ilgisini çekmeye devam edeceği düşünülebilmektedir.

 

EN YÜKSEK LİSANS İZNİ

Bölgemizin enerji yatırımlarına en uygun yer olmasını sağlayan diğer bir husus ise şüphesiz yatırıma hazır arazi imkanı ve yatırımlar için uygun altyapısıdır. Konya’da özellikle Karapınar bölgesinde geniş ve tarıma elverişsiz araziler bulunmaktadır. Burada mevcut teşvik sistemine ilave teşviklerin ve hazır altyapının yatırımcılara sunulacağı 59.586.876 m² alan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi olarak ilan edilmiştir. Bölgenin güneş santrali için potansiyel kurulu gücü 4.000 MW olup lisanslı üreticilerin enerji bağlantısı yapacakları Trafo Merkezi, ilan edilen sahanın sınırındadır. Bölgede yapılacak yatırımlarda, senelik olarak 1 m² `lik alanda 60 KWh/yıl ile 90 KWh/yıl arasında enerji üretilebileceğini düşünüyoruz.  Bu miktarda enerji üretimi ise bir metrekarede yıllık en düşük 8 USD/m2/yıl gelir getirebilir. Benzer alana sahip yerlerle mukayese edildiğinde yaklaşık 10 Milyar Dolarlık bir ekonomik değer söz konusudur. Karaman ilinde benzer fiziki özelliklere fazlasıyla sahip Ayrancı Enerji Bölgesi çalışmaları yürütülmektedir.

 

ENERJİ TEŞVİKLERİ

Bölgemizde güneş enerjisi yatırımı yapmak için en önemli nedenlerden birisi de üretilen enerjinin on yıl boyunca devlet tarafından alınma garantisidir. Ülkemizde yürürlükte bulunan Yenilenebilir Enerji Kanununa göre, 2015 yılına kadar işletme sürecine başlayan yatırımlar için enerji fiyatı taban ücreti 13,3 USD cent/KWh olarak belirlenmiştir. Üretim tesisinin yerli kaynaklar tarafından yapılması durumunda ise PV teknolojisinde maksimum 20 USD cent / KWh fiyatla beş yıl 13,3 USD / cent KWh fiyatla ise diğer kalan beş yıl enerji satışı mümkündür.

 

GELİŞMİŞ SANAYİ ALTYAPISI

Bölgemizde çok güçlü sanayi altyapısı mevcuttur. Güneş enerjisi teknolojisi sektöründe faaliyet gösteren yetmiş yedi firma; PV Panel, Metal Konstrüksiyon, Eva, Cam, Güneş Takip Sistemi, Akü ve Jel Akü Grubu, Elektronik Kontrol Sistemi, İnvertör, Şarj Kontrolü, Sayaç, Bağlantı Elemanları, Kablo ve Ekipmanları, Kolektör ve Yansıtıcılar, CSP ve PV Santral Kurulumu Mühendisliği, Buhar Tribünü gibi konularında hizmet vermektedir. Ayrıca, Konya`da kurulması planlanan Bölgesel İnovasyon Merkezinde, Yenilenebilir Enerji Merkezi oluşturularak Ar-Ge çalışmaları yapılacak ve sektörün gelişmesine katkı sağlanacaktır.

 

YATIRIM DANIŞMANLIK DESTEĞİ

İsmail ÜNVER / Koordinatör

Konya Yatırım Destek Ofisi / T.C. Mevlana Kalkınma Ajansı

 

Mücahit Yasir KINALI / Kalkınma Uzmanı

Elektrik - Elektronik Mühendisi

Konya Yatırım Destek Ofisi / T.C. Mevlana Kalkınma Ajansı

 

(Hazırlayan: Müjdat GÖKÇE)

www.memleket.com.tr

31.05.2013

güneş enerjisi / solar energy
güneş enerjisi / solar energy
 
BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR