"Türkiye Yenilenebilir Enerji Potansiyelini Değerlendirmeli"

BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi Başkanı Figueres: "Türkiye`nin yenilenebilir enerji potansiyeli çok yüksek. Bu potansiyelini kullansa hem dışa bağımlılığını azaltır hem de ekonomik olarak daha iyi durumu gelir" "İklim değişikliği konusunda hükümetler ve devletler adım atmazsa oluşacak sorunlardan dolayı tüm dünyada çeşitli halkların tepkisi çok daha yüksek olabilir".

 

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCCC) Başkanı Christiana Figueres, Türkiye`nin yenilenebilir enerji kaynakları açısından potansiyelinin çok yüksek olduğunu ve bu yönde adımlar atması gerektiğini söyledi.

 

İstanbul Teknik Üniversitesi`nin (İTÜ) ev sahipliğinde 350.org tarafından düzenlenen, 137 ülkeden 600 küresel iklim değişikliği konusunda çalışan genç aktivisti bir araya getiren Küresel Eksen Değişimi (GPS) zirvesi dolayısıyla Türkiye`ye gelen Figueres, AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

 

Figueres, dünyada iklim değişikliği konusundaki duyarlılığın arttığını belirtti.

Düzenledikleri üç zirve ile iklim değişikliği konusunda devletlerin 2015`te bağlayıcı bir anlaşma yapmak üzere önlerine hedef koyduklarını hatırlatan Figueres, "2015 hedefine yönelik adımların hızlanmasına rağmen iklim değişikliğinin gerektirdiği ölçüde hızlandığımızı söyleyemeyiz. Hükümetlerin 2015 hedefini yerine getirmeleri için çok daha belirleyici ve kesin adımlar atmaları gerekir" diye konuştu.

 

"Türk hükümetinden beklentiler..."

Figueres, "Türk hükümetinden beklentileriniz neler?" sorusu üzerine, Türkiye`nin 2023`te yenilenebilir enerji kaynakların payının en az yüzde 30 düzeyinde olması yönündeki hedefini olumlu bulduğunu belirterek, şunları söyledi:

 

"Ancak öte yandan Türkiye enerjisinin yüzde 70`i için fosil yakıt ithal ediyor. Bunun iki temel sonucu var. Bunlardan ilki, fosil yakıtların çok kirli yakıtlar olması ve iklim değişikliğine katkıda bulunuyor olması. İkincisi ise Türkiye`nin enerji konusunda dışa bağımlı kalmasını sağlaması. Türkiye`nin yenilenebilir enerji potansiyeli çok yüksek. Bu potansiyelini kullansa hem dışa bağımlılığını azaltır hem de ekonomik olarak daha iyi durumu gelir."

 

"Gösteriler ulusal mesele"

Gezi Parkı olaylarının hatırlatılması üzerine Figueres, "Bu gösteriler Türkiye`nin ulusal meselesidir. Ulusal bir çözüm gerektirir. Benim bu konuda yorum yapmam doğru olmaz ama iklim değişikliği konusunda hükümetler ve devletler adım atmazsa oluşacak sorunlardan dolayı tüm dünyada çeşitli halkların tepkisi çok daha yüksek olabilir. Bu nedenle iklim değişikliği konusunda adım atmak gerekir" ifadelerini kullandı.

ETEM GEYLAN / İstanbul (AA)

www.haberler.com

28.06.2013

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR