Gül : Türkiye isteklidir

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Zirvesi nde yaptığı konuşmada, Türkiye nin iklim değişikliğiyle mücadelede teknolojik ve mali destek alması gerektiğini söyledi.

 

Türkiye nin hızlı gelişme olan bir ülke olduğuna işaret eden Gül, " Ekonomik ve sosyal gelişmesi sürdürülebilir şekilde devam ediyor. Türkiye, son 20 yılda yüksek büyüme oranları elde etti. Ancak kişi başına gelir, kişi başına enerji tüketimi ve sera gazı emisyonları Türkiye yi orta derecede gelişmekte olan ülke kategorisinde gösteriyor. Bu da diğer EK1 sınıfından ülkelerden farklı bir durumumuz olduğu anlamına gelir. " diye konuştu.

 

Bütün EK1 ülkelerini gelişmiş olarak tanımlanın yanlış olacağına dikkat çeken Gül, " Türkiye bu bağlamda adaptasyon ve azatlım objektiflerini gerçekleştirebilmek için teknolojik ve mali destek almalıdır. “ dedi. Türkiye nin iklim değişikliğiyle mücadele için önemli adımlar attığını belirten Cumhurbaşkanı Gül, yenilenebilir enerji ve enerji etkinliği yasasını çıkarttığını söyledi.

 

Türkiye nin hedefinin su, rüzgar, güneş ve jeotermal potansiyelini tam olarak kullanmak olduğuna değinen Abdullah Gül şunları söyledi : " Ayrıca ağaçsızlaşmanın kontrolü ve ağaçlanmanın arttırılması hedefi var. Hırslı bir ağaçlandırma kampanyası başlattık. 2008 -13 arasında 2,3 milyon hektarlık alanda ağaçlandırma yapılacaktır. Ayrıca Türkiye bu sene 5. Dünya Su Forumunu 33 bin kişinin katılımıyla ülkemizde gerçekleştirdi. İklim değişikliği ve adaptasyon tartışılan temalar arasında oldu. "

 

Türkiye nin düşük karbon ekonomisini geliştirmek amacıyla enerji ve ulaşım sektörlerinde temel altyapısını tamamlamaya çalıştığını ifade eden Gül, " Ekonomik ve mali kısıtlamalarımızı göz önüne aldığımızda zengin ülkelerin mali ve teknolojik yardımda bulunması gerekmektedir. Türkiye 2012 sonrası adil, eşitlikçi, tarafsız, şeffaf ve başarılabilir iklim rejiminde yer almaya isteklidir. " ifadelerini kullandı.

(CİHAN) 17 Aralık 2009

-.-

ABDULLAH GÜL

Cumhur Abdullah Gül 29 Ekim 1950 tarihinde Kayseri’de doğmuştur. Türkiye Cumhuriyeti nin onbirinci Cumhurbaşkanı. Türkiye Cumhuriyeti 54. Hükûmette Devlet Bakanı, 58. Hükûmette Başbakan, 59. Hükûmette Dış İşleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı olduktan sonra 28 Ağustos 2007 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti nin 11. Cumhurbaşkanı oldu. Abdullah Gül, askeriye ve bürokrasi dışından Cumhurbaşkanı seçilen az sayıdaki siyasetçilerden bir tanesidir.

tr.wikipedia.org/wiki / Aralık 2009

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR