Cumhurbaşkanı Gül ve Almanya Cumhurbaşkanı Christian Wulff, Ritz Carlton Otel`de gerçekleştirilen Türk-Alman İş Forumu`na katılarak birer konuşma yaptılar.

 

Cumhurbaşkanı Gül, şöyle konuştu:

``Enerji bizim için çok önemli, stratejik bir alandır. Çünkü Türkiye, petrol ve gazda tamamen dışarıya bağımlı. Onun için güneş enerjisi ve ALTERNATİF diğer enerjilere çok önem veriyoruz. Almanya`nın güneş enerjisine ne kadar çok yatırım yaptığını, ne kadar araştırmaları olduğunu biliyoruz. Halbuki Almanya`nın bildiğim kadarıyla güneş enerjisi potansiyeli Türkiye`nin dörtte biri kadardır, coğrafi şartlardan dolayı. Siz eğer bu kadar yatırım yapıyorsanız demek ki bizim bununla daha çok ilgilenmemiz gerekir, daha çok potansiyel olduğu için. Bütün bu alanlarda hep beraber çalışmamız gerektiğine inanıyorum.``

 

Türk-Alman Üniversitesi

Alman Cumhurbaşkanı Wulff ile Türk-Alman Üniversitesi`nin temelini attıklarını anımsatan Gül, üniversitenin önümüzdeki yıl öğrenci almaya başlayacağını belirtti.

 

Bu üniversitenin Almanya`nın en iyi üniversitelerinden birisi olmasına özellikle önem verdiğini söyleyen Gül, Türk ve Alman iş adamlarından bu üniversitenin başarılı olması için gayret göstermelerini istedi.

 

Bu üniversitenin mezunlarından en çok iş adamlarının faydalanacağını hatırlatan Gül, iş adamlarının, öğretim üyelerinin desteklenmesi konusunda katkı sağlayabileceğini söyledi.

 

İşbirliği alanlarının çok olduğunu tekrarlayan Gül, hükümet ile yaptığı görüşmelerin de çok olumlu olduğunu ifade etti.

 

Gül, ``Şimdi bunun üzerinden yürümek gerekiyor. Yürümek için de yapılacak iş nedir? Sizlerin daha çok çalışması. Bunun sadece Türkiye`de ya da Almanya`da olması şart değildir. Türkiye`de 4 bin 500 Alman şirketin olduğunu biliyorum. Almanya`da da Türklerin şirketlerinin cirolarının 35 milyar avroya ulaştığını biliyorum ama Almanya`da Türklerin daha çok yatırım yapabileceğine inanıyorum`` dedi.

 

Berlin Eyalet Başbakanı Klaus Wowereit ile yaptığı görüşmede, Wowereit`ın ``Türklerin daha fazla yatırım yapma imkanlarını neden harekete geçirmediklerini`` sorduğunu belirten Gül, herkesin yatırım yapılan alanların dışındaki konuları da düşünmesi gerektiğini ifade etti.

www.bloomberght.com

19.09.2011

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR