Belediyeler güneş enerjisi çalışmalarını anlattı

Farklı şehirlerin temsilcileri SOLAR TR2016’da gerçekleştirdikleri örnek çalışmaları anlattılar.

 

SOLAR TR2016’nın son gününde düzenlenen ‘’Role of Local Authorities in Solar Future’’ başlıklı oturumda Türkiye’nin farklı bölgelerindeki belediyelerin temsilcileri güneş enerjisi ve karbon ayak izini düşürme alanlarında gerçekleştirdikleri çalışmaları anlattı.

 

Bursa Nilüfer Belediyesi’nden Adil Kayaoğlu, belediye öncülüğünde S.S. Nilüfer Yenilenebilir Enerji Üretim Kooperatifi kurulduğu bilgisini verirken, kooperatifin kuruluş amaçlarının yerel düzeyde ekonomik ve çevreci olarak kooperatif ortaklarının enerji ihtiyaçlarını karşılamak olduğunu söyledi.

 

Kayaoğlu konuşmasında elektrik ihtiyacının yüzde 40’ından fazlasını rüzgar enerjisinden sağlayan Danimarka’da 2 binden fazla enerji kooperatifi bulunduğunu ve 150 binden fazla ailenin rüzgar enerjisi kooperatifi üyesi olduğunu, Almanya’da ise 80 binden fazla ortağı olan 500’den fazla enerji kooperatifi bulunduğu bilgisini verdi.

 

Erzurum Belediyesi’nin hedefi 10,6 MW GES

Erzurum Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi ve Başkan Danışmanı Çem Çil ise belediye olarak 10,6 MW gücünde güneş enerjisi yatırımı planladıklarını, bu yatırımların tamamlanması ile yıllık elektrik tüketimi 10 milyon TL’nin üzerinde olan belediyenin her yıl 2 milyon doların üzerinde gelir sağlayabileceğini öngördüklerini kaydetti.

 

Cem Çil, bu yatırımlarının finansmanının İller Bankası tarafından yüzde 7 faiz oranı ile 10 yıl vadeli olarak sağlandığını da sözlerine ekledi.

 

Gaziantep’in 2023 hedefi yüzde 20 azaltım

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Ekolojik Kent Tasarım Şube Müdürü Seda Müftüoğlu Güleç ise konferansta yaptığı sunumda Türkiye’de sera gazı emisyonlarının ve olası iklim değişikliğinin azaltımı ve uyum politikaları için bir iklim eylem planını hazırlayan belediyenin Gaziantep Büyükşehir Belediyesi olduğunun altını çizdi.

 

Güleç Belediye’nin 2023 yılında Gaziantep’in kişi başı karbon ayak izini ve enerji tüketimini yüzde 20 oranında azaltmayı hedeflediğini de sözlerine ekledi.

 

Tepebaşı TARGES projesi ile yüzde 34’lük tasarruf hedefliyor

Eskişehir Tepebaşı Belediyesi’nden Sinem Sarıçoban ise yaptığı sunumda belediyenin çatısında kurulan 95 kW’lık güneş enerjisi santrali yatırımının Türkiye’de kamu tarafından bu alanda geçekleştirilen ilk projelerden biri olduğunu vurguladı.

 

Sarıçoban TARGES-Tarımda Güneş Enerjili Sulama projesi ile 100 kW kapasiteli yatırım ile 5 adet sulama pompasının yenilenmesi çalışmasının sürdürüldüğünü bu sayede yüzde 34’lük enerji tasarrufu sağlanabileceğini kaydetti.

http://solar.ist

10.12.2016

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR